Nyáron népszerűek a fő- és köztéri szökőkutak, főként a fiatalok hűsölnek szívesen a közelükben. A Kossuth téren is gyakran lehet látni, hogy a gyerekek a talajból feltörő vízoszlopok között játszanak. A kánikulában többen is használják a szökőkutakat és a csobogókat arra, hogy enyhítsék a forróságot, azonban azok, akik ezt teszik, különböző fertőzéseket kaphatnak. Éppen ezért a szakemberek óvatosságra intik hűsölni vágyókat. – A szökőkút vize tartalmazhat olyan kórokozókat, amik súlyos lefolyású megbetegedéseket eredményezhetnek. Főként azoknál a gyermekeknél, akik a szájukhoz veszik a vizes kezüket, vagy akár élelmiszert fognak meg a fürdőzés után, és úgy juttatják a szervezetükbe vizet. A norovírus és az e.coli baktérium gyomor és béltraktust értintő megbetegedéseket okoznak, de gyakori lehet az is, hogy a szökőkutak rendszerébe állati ürülék kerül. Kiemelném továbbá a léguti vírusokat, fertőzéseket – részletezte Surman Katalin gyermekgyógyász.

A szakember hozzátette, hogy a vízpermettel, ha belélegezzük a legionella baktériumot, enyhébb influenzaszerű tüneteket, vagy akár tüdőgyulladást is okozhat. Mindezek mellett a nedves talajon a gomba is megtelepedhet, és a csúszásveszély is rizikófaktor lehet.

A Kossuth téri szökőkút rendszere több mint hét köbméter vizet forgat, amit különféle vegyszerekkel tisztítanak. A fertőtlenítését bróm tartalmú készítményekkel biztosítják, a víz minőségének javítása érdekében pedig UV szűrőt használnak, ami megsemmisíti a veszélyes mikro-organizmusokat. A szökőkút vizét a nyári kánikula alatt minden hónapban cserélik.

Kezdőké: archív