Idén is megrendezték a Hatvan Város Partnere Programot. Az eseményt már tizenegyedik alkalommal tartották meg a városban. Ennek lényege, hogy a település és a városban tevékenykedő cégek szoros kapcsolatot alakítsanak ki egymással. A vállalkozások tesznek a városért, segítik a település előremozdulását az adók befizetésével is, munkahelyeket biztosítanak, és erősítik a lojalitást. Az együttműködés és a jó kapcsolat az önkormányzat, a cégek és a civil szervezetek között létkérdés, hiszen ez az egyik alapja egy fenntartható, szabad és virágzó településnek. A rendezvényt Horváth Richárd polgármester nyitotta meg, aki előadásában emlékeztetett arra, hogy 1,6 milliárd forint plusz terhet kell kigazdálkodnia idén Hatvannak, úgy, hogy közben az infláció nagyon magas, az államtól kapott rezsitámogatás pedig aránytalanul kevés, csupán 30 millió forint, ami országos szinten is nagyon csekélynek számít. Horváth Richárd hangsúlyozta: a jelenlegi gazdasági válság kezeléséhez olyan megoldásokat talált az önkormányzat, amellyel nem sérülnek a hatvaniak – ahogy fogalmazott – a város és az önkormányzat főleg magán spórol. – Tömegében 20 százalékot vettünk le a cégekről, az intézményeinkről pedig összességében 15 százalékot, ami egy óriási eredmény. A sajáterős beruházásokat is meg kellett húznunk annak érdekében, hogy az 1,6 milliárd forintot megteremtsük – részletezte. Horváth Richárd beszélt arról is, hogy a város továbbra is támogatja az óvodákat, a kulturális és szociális intézményeket, a gyerekek úszásoktatását, továbbra is megmarad az ingyenes helyijáratú közösségi buszközlekedést, a sportcsarnokot, az uszoda, a vadasparkot, valamint a strand működését is biztosítják. Idén is lesznek beruházások a közösségi költségvetés összegéből, mindezek mellett pedig a civil szervezetekről és a vállalkozásokról is gondoskodnak.

„A város és a városvezetés életében nagyon fontosak a partnereink. A civilek, a vállalkozók, mindazok az emberek, akik a várost alkotják. És nagyon fontosnak gondolom azt, hogy a vállalkozásokkal jó kapcsolatot tartsunk fent. Hiszen, ha valaki nézi az önkormányzat költségvetését, akkor pontosan látja azt, hogy a lakossági befizetés két százalék alatt van. A nagyrésze a költségvetésünknek a vállalkozóktól jön. Emellett fontos tudni, hogy mi jár a fejükben, hogyan érzik magukat a városban, hogyan látják a jövőt, milyen segítségre van szükségük, ha segíteni kell.” – hangsúlyozta.

Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Hatvan és a járás gazdasági helyzetét és kihívásait ismertette. A programon az inflációról is beszélt, kiemelve, hogy az energiaárak globális szinten kedvezőbben alakulnak, ezek alapján az év végére 10 százalékot csökkenhet.

Szőke Csilla, a Heves Megyei Szakképzési Centrum kommunikációs és marketing osztályának osztályvezetője a szakképző intézmények és a helyi vállalkozások közötti együttműködési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Emellett ismertette az intézmények tanulmányi kínálatát is, elmondta, hogy 20 ágazatban képeznek szakembereket. Szilágyi Artúr és Csontos Csaba, WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértői Hatvan Város Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét mutatták be.

Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója, a magyar KKV szektor kihívásaira hívta fel figyelmet. Kiemelte: a vállalkozók fontos és meghatározó szerepet töltenek be a gazdaságban, azonban viharos évek állnak a kkv-k mögött. Hozzátette: a 2020-as években ebben a szektorban a pandémia jelentős károkat okozott. Később nem mindenki tudott erőre kapni, sok esetben csökkent a jövedelmezőség és beszűkültek a munkaerőtartalékok. 

A program zárásakánt kitüntetéseket adtak át. A Hatvan város Együttműködő Partnere díjat 9 vállalkozás nyerte el, a Zombori-60 Sütőipari Kft, a Plastic 2000 Kft, a Monitoring-Távfelügyelet Kft, a Malsan Kft, a Ledvillszer Kft., Bódy Szabolcs egyéni vállalkozó, Barátiné Papp Krisztina egyéni vállalkozó, Bakos Máté egyéni vállalkozó, valamint Szántó László egyéni vállalkozó.

Az év vállalkozása díjat a Cactus Top Óra és Ékszer Kft. kapta. A cég nagy múlttal rendelkezik, a város Salamon Óraüzletként ismeri. Salamon Sándor órásmester a jelenlegi tulajdonos édesapja 1945-ben költözött Hatvanba Marosvásárhelyről, az ő fia, Ferenc az újhatvani városrészen nyitotta meg műhelyét az 1960-as évek elején. Jelenleg Hatvan központjában az Iskola utcában működik az óra- és ékszer üzlet, mely egyedülálló a városban. Bár az órás szakma napjainkban egyre inkább hiányszakmának számít, az pedig különösen ritka, hogy egy ősi mesterség egy családon belül csaknem 100 éve öröklődik generációról generációra. A cég minden erejével továbbra is azon dolgozik, hogy üzletükből mosollyal sétáljanak ki az emberek.

Fotó: Albert Péter