Hazánkban már 16 éve zajlik az Október a látás hónapja elnevezésű kampány, melynek során a rendszeres látásvizsgálatokon való részvétel fontosságára hívják fel a figyelmet. A szűrések során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya miatt alakul ki.

Tőzsér Melinda, a Tőzsér Optika üzletvezetője úgy véli, az egész hónapban tartó akciók és ingyenes vizsgálatok, jó lehetőséget kínálnak azok számára, akik szeretnék felmérni szemük állapotát. – A szűrővizsgálatok 20-25 percet vesznek igénybe, majd ezt követően jön a konzultáció. A szűrés kiemelten fontos és minden korosztálynak ajánlott, különösen 40 éves kor felett, amikor megnő a szürkehályog kialakulásának kockázata – részletezte.

Hozzátette, hogy a látás hónapja keretében a digitális eszközök által kibocsátott kék színű fény elleni védelem idén is nagy figyelmet kap, ugyanis ebben a fényben van egy káros tartomány, ami hozzájárul az időskori makuladegeneráció kialakulásához. A kampány célja, hogy segítse jobbá tenni az emberek látását, és mindenki újra visszakaphassa a maximális éleslátás élményét.