Márkus Norbert mindig tudta, hogy ő fogja tovább vinni a családi autószerviz és bontó vállalkozást, így a DISZI-be ment, hogy autószerelőnek tanuljon. Már egész kicsi korában találkozott a roncsderbi világával, édesapja, Márkus Tibor ugyanis először gépjárművet épített egy közeli ismerősének, majd ő maga is elkezdett versenyezni. – Tisztán emlékszem, hogy a nagyszüleimnél nyaraltam, amikor megláttam édesapámat egy autóversenyen a tévében, azt hittem, káprázik a szemem – mondja, hozzátéve, hogy akkor fogalmazódott meg benne, egyszer ő is ott szerepel majd. Márkus Tibor tehetségére felfigyeltek a franciák, így egyre több nemzetközi roncsderbi versenyre hívták, majd 1992-ban úgy döntött, hogy szeretné megismertetni ezt az autósportot a hatvaniakkal. Ekkor még csak bemutatót szerveztek barátaival a városban, a következő évben azonban már összegyűlt annyi autó, hogy versenyt indítsanak. Márkus Tibor 2000-ben megalapította az Újszerű Technikai Sportok Egyesületét, így az FISMO-tól megkapták a jogokat, hogy a nemzetközi futamok mellett Európa-bajnokságot szervezzenek. Ez a licenc Magyarországon egyedülálló. Így kezdődött a Hatvani Roncsderby története.

Márkus Norbert úgy fogalmaz, hogy mozgalmas gyerekkora volt. Szüleivel rendszeresen jártak versenyekre Franciaországba és Németországba, a pálya széléről lenyűgözve figyelte a speciálisan megépített autókat és a pilóták rutinját. Kipróbálta a gokartot, és egy nyári motocross felkészítő tanfolyamot is elvégzett külföldön. Minden érdekelte, aminek motorja és kerekei vannak, leginkább azonban a roncsderbizés fogta meg. Amikor tizenhét évesen végre megszerezte jogosítványát, szülei egy veleszületett betegség miatt nem engedték versenyezni. – Csalódott voltam, mert mindig arra készültem, hogy egyszer majd kemény munkával én is olyan sikereket érek el, mint azok, akiket a rodeókon ünnepelnek – foglalja össze. Erre azonban nem kellett sokat várnia, 2007-ben ő lett az ÚTSE elnöke, és abban az évben betegsége ellenére, saját felelősségre bevállalta, hogy rajtvonalhoz áll. – Félelemmel vegyítve vártam az első megmérettetést, rendkívül izgatott voltam, de motivált a győzelem. Minden futamot megnyertem, amin indultam, és az év versenyzője lettem, a következő szezonban pedig legyőztem az Európa-bajnokot, Andreas Reißlet, erre vagyok a legbüszkébb – részletezi. Szerinte a roncsderbi olyan, mint egy hatalmas társasjáték, ismernie kell az ellenfelek technikáit, és úgy taktikázni, hogy minél nagyobb előnyt szerezzen.

Az elnökséggel a roncsderbik szervezéséért ő lett a felelős, ami kifejezetten érdekelte, kihívásként élte meg. Márkus Norbert már az első alkalommal azon gondolkozott milyen újításokat lehet bevezetni, amivel még izgalmasabbá és látványosabbá lehet tenni a showt a nézőknek. Így például két domb került a pálya közepére, ezáltal nyolcas formát rajzolva is elkezdtek mérkőzni a nevezők, és olyan új futamot is kitalált, mint a Hatvan Bajnoka. Mindezek mellett a pontozási rendszeren is változtattak, ugyanis a nemzetközi bíróstáb szigorú szabályok szerint értékel a derbiken. Azt mondja a mai napig az a célja, hogy akik ellátogatnak a rendezvényre, akár szurkolóként vagy versenyzőként, azt az élményt kapják, amit ő élt át gyermekként külföldi összecsapásokon.

Idén jubileumot ünnepelt a Roncsderby EB Hatvan, ez volt a harmincadik alkalom, hogy roncsautókkal, versenyzőkkel, szurkolókkal és nézőkkel telt meg a Gelbe Löven Aréna. A háromnapos rendezvény alatt mintegy 70 pilóta állt rajtvonalhoz, ahol gyorsasági és ütközéses futamokon egyaránt bizonyíthattak. Márkus Norbert úgy gondolja ebben az évben is változatos és izgalmas pillanatokat élhetett át minden résztvevő. – Nem volt még példa arra, hogy egy versenyszámban döntetlen legyen az eredmény. Most ez történt, a bírók nem tudtak határozni, így a Hatvan Bajnoka címért újra rajtvonalhoz kellett állnia a két legjobb versenyzőnek, ami nagyon izgalmas volt – részletezi. Kiemeli, hosszú évtizedek kitartó munkájának eredménye az, hogy a hatvani rendezvény így kinőtte magát. Ez idő alatt nemzetiségtől függetlenül olyan baráti társaságok és kapcsolatok jöttek létre, amik nemcsak a verseny idejére szólnak.

Márkus Norbertnek több hobbija van, sokan nem tudják róla, hogy szenvedélye a főzés. Gyakran várja feleségét és gyermekeit vacsorával, és a baráti összejövetelekre is szívesen készíti el a fogásokat. Családjával vagy a roncsderbis csapattal mindig részt vesznek a városi főzőversenyeken, amin rendszerint helyezést érnek el, már több mint harminc, a megmérettetésen nyert fakanala van. Volt olyan év, hogy minden kategóriában elindultak, amiket meg is nyertek. A verseny egyik zsűritagja, Kerekes Sándor séf egyszer meghívta őket a budapesti Szürkemarha Vigadalomra, ahol Wellington-bélszínt tálaltak. – Igazán megnyugtató tevékenység a főzés, emellett a kreativitásomat is kiélhetem közben. Másrészt pedig öröm nézni milyen jóízűen eszik a szeretteim, amit készítettem – mondja. Ha pedig kikapcsolódásról van szó, gyerekkora óta játszik, a teljesség igénye nélkül Nintendoval és Xboxszal, de még kvarcjátéka is van. Nemcsak nyomkodni szereti ezeket az eszközöket, építi is. Van flippere, amit évek óta bütyköl, leköti a tervezés folyamata, mi hogyan fog majd működni a gépen. Feleségével szeretnek koncertekre járni, Madonna, ACDC, Red Hot Chilli Peppers, Metallica, ez csak egy pár előadó, akinek a fellépésén ott voltak. Gabriellával már huszonöt éve alkotnak egy párt, Márkus Norbert hangsúlyozza, hogy nagyon hálás azért, amiért mindenben társa és támogatja őt. Három gyermekük született, Roni, Korina és Levin. Családjával a melegebb hónapokat tardi nyaralójukban töltik, gyakran kirándulnak, amikor ott vannak. Legutóbb meglátogatták a nyíregyházi állatkertet és a Lego gyárat is. Márkus Norbert kiemeli továbbá, hogy nagyon sok szép közös emlék köti össze szeretteivel, és jó érzéssel tölti el, hogy bármiben számíthat rájuk.