A napokban a napfényesebb, melegebb idő volt a jellemző, ez pedig sokakat inspirált kisebb kertészkedési munkákra, valamint a virágok kihelyezésére. Fontos tudni azonban, hogy elsősorban még csak azokat a növényeket ajánlott a szabadban tartani, amelyek nem érzékenyek a hidegebb, hűvösebb időjárásra – erre hívta a figyelmet Horváth Tihamér virágkertész. A szakember elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalati azt mutatják, hogy akár még a következő hetekben is előfordulhat, hogy fagyni fog.

A jelenlegi változékony időjárást a fejlettebb évelő növények jól tűrik, így a szegfű, gazánia, árvácska, valamint a viola is alkalmas a kertek díszítésére. Annak érdekében pedig, hogy a virágok mutatósak és egészségesek legyenek, nem szabad megfeledkezni a rendszeres gondozásról sem. – Ajánlott tápoldatozni a növényeket, arra azonban figyelni kell, hogy nem szabad ezt nagy mennyiségben tenni. Vannak már tartós műtrágyák is, amelyek földbe keverve, akár 8 hónapig is ellátják a virágot tápanyaggal – részletezte. Hozzátte, hogy mivel gyengébb volt a tél, így a kártevő rovarok is elszaporodtak, ezért idén fokozottabban kell ellenőrizni a növényeket.

A szakember arra is felhívta is felhívta a figyelmet, hogy aki szeretné virágba borítani az otthonát, annak fontos alaposan megismernie a növényei szükségleteit, valamint típusát. Körültekintően kell megválasztani az elhelyezésüket, mindezek mellett figyelembe kell a víz- és fényigényüket is.