A tanulók beszélő tablók segítségével tudhattak meg többet az 1945 és 1962 közt zajló folyamatról. A tárlat régi plakátokkal, rövid cikkekkel és fotókkal mutatja be a magyar történelem egy részét. A kiállítás hangsúlyozza, hogy a Kádár-korszak elején a teljes agrártársadalmat belekényszerítették a termelőszövetkezetekbe.

Galambos István kifejtette, hogy kiállítás a paraszti társadalom felszámolása hívja fel a figyelmet, mivel 1945 és 1962 között az akkori vezetés a paraszti gazdákat teljesen megtörte.

-A parasztság nem kívánt megválni a földjétől és az egyéni gazdálkodás lehetőségétől, miután a tulajdonáról le kellett mondani a közösben sem szeretett volna dolgozni. Az állam nagyon drasztikus eszközökkel szorította be a parasztságot a termelő szövetkezetekbe. Például az éjszaka közepén felébresztették a gazdát, zsarolták és bántalmazták – részletezte Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tudományos kutatója.

Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja kiemelte, hogy a program az erőszakos téeszesítés hullámának, mint társadalmi traumának állít emléket. -A fizikai bántalmazások és a magántulajdon elvétele, olyan traumavolt, amelyről a közösségek és a családok hosszú éveken át nem mertek beszélni – mondta Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja.

A Grassalkovich Antal Baptista Szakgimnáziumban gyakran szerveznek kulturális programokat, így kapott helyet az intézményben a Sorsfordítás című vándorkiállítás is. Szűk Balázs elmondta, hogy az esemény egyik célja, hogy felkeltse az intézmény diákjai figyelmét a nemzeti múlt ezen időszaka iránt.

– A szervezők szeretnék bemutatni azt a kényszerrel, erőszakkal és rengeteg szenvedés árán végrehajtott társadalmi átalakítást, mely Magyarország arculatát is meghatározza. A nap első részében zajlik a hivatalos megnyitó, majd utána egy rendhagyó történelem órán vehetnek részt a tanulók- részletezte Szűk Balázs, a Grassalkovich Antal Baptista Szakgimnázium tanára.

A megnyitón az intézmény diákjai megtekinthettek egy kiállításhoz kapcsolódó rövidfilmet, és egy Sorsfordítás című könyvvel is megajándékozták őket.