Idén a szeszélyes tavaszi időjárás és a fagyok nem kedveztek a gyümölcstermesztőknek. A negatív időjárási hatások alapvetően meghatározták a termésmennyiséget, ez pedig rossz hatással van a pálinkapiacra is. A nyári hőség és aszály sem tett jót, hiszen ez szüret előtti gyümölcshullást is eredményezett. A csonthéjasoknál volt a legnagyobb a kár, úgy látszik, ebben az évben a szőlő és az alma mentette meg a gazdákat.

Lefagytak a gyümölcsök-kevés a pálinkának való jó cefre – YouTube

Szilas József, a turai Alexandra Pálinkafőzde vezetője is megerősítette: az időjárás viszontagságai az idei cefrékben is megmutatkoznak, valóban sok szőlő és alma alapanyag érkezik hozzá ebben az évben. A szakember azonban kiemeli: bárhogy is alakul egy év, a jó pálinka alapja mindig a jó cefre. – Ez utóbbi mindig csak jó minőségű – érett, egészséges – gyümölcsből lesz. Sajnos az új, felfújt, szemre tetszetős gyümölcsök kevésbé alkalmasak pálinkának, mint a hagyományos régi gyümölcsfajták. Azok sokkal zamatosabbak, ráadásul az anyagkihozataluk is jobb. Ilyenek a fekete cseresznye, a naspolya, a cigánymeggy, a pogácsa alma és az apró szemű régi fajta szilva, amely még a régi falusi kertekben megtalálható. A gyümölcsöt mindig pépesíteni kell. A fás részeket és a földes szennyeződést el kell távolítani.  Éretlen, rothadt és penészes gyümölcsöt nem szabad felhasználni. Fontos még az erjesztés és a cefretárolás körülményeire figyelni, különben romolhat a minőség. A tároláshoz teli töltött, zárt edény, 14 és 20 Celsius-fok közötti hőmérséklet szükségesek – fogalmazott a pálinkafőzde vezetője.

Amikor a pálinka elkészül, kb. egy negyed évre szükség van ahhoz, hogy letisztuljon. Ez azt jelenti, hogy lágyabb, kevésbé “karcos” lesz fogyasztásakor az ital és az adott gyümölcs illata, íze tökéletesen megmutatkozik. A jó pálinka hűen tükrözi a gyümölcs illat- és ízvilágát. Tiszta, technológiai hibáktól mentes. Harmonikus, karakteres, hosszan tartó gyümölcsös ízek jellemzik. Nem tartalmaz zavaró illatokat, ízeket, nincs aceton-, ecetsav, dohos vagy kaparó jellege.

Január 1-jétől adómentessé vált a pálinkafőzés mindazok számára, akik maximum 86 liter, 50 fokos párlatot állítanak elő akár házi, akár bérfőzdei körülmények között.