Csupa Csuda Népmesetábort szervezett az Ady Endre Könyvtár. Minden nap más-más népmesével ismerkedhettek meg a gyerekek, tündér-, állat- és tréfásmeséket is bemutattak a táborozóknak, más-más formában. Papírszínház keretében hallgathatták meg az egyiket, de élőszóban és diavetítés során is meséltek nekik. – A népmesékhez kötődtek a játékok és a kézműves foglalkozások a héten, nemezeltek, agyagoztak és szőttek is a gyerekek. Az a célunk, hogy megismerjék a magyar hagyományokat. Viszont azt tapasztaltunk, hogy ismerték az elhangzott műveket, ami a szülők és a pedagógusok érdeme – fejtette ki Vitayné Kepes Gabriella gyermekkönyvtár-vezető.

A helyes könyvtárhasználat elsajátítására is nagy hangsúlyt fektettek, így a mesékhez kötődően kellett könyveket keresniük a gyerekeknek. A táborozók pedig nagyon élvezték a feladatokat. – Kaptunk egy cetlit, amire rá volt írva a szerző meg cím, az alapján meg kellett keresnünk a könyveket. Mindegyikben volt egy kártya, ezeket kellett összegyűjteni – mondta Nagy Antal. Juhász-Huczka Áronnak pedig a díszdobozok készítése tetszett a legjobban.

A gyerekek nemcsak hallhatták a meséket, több jelenetet ki is próbálhattak. Számos mesés programmal készültek a táborozóknak, többek között Benedek Elek művei is terítéken voltak, emellett Lesznai Anna munkásságába is betekintést nyerhettek. Az egyhetes program a Nemzeti Kulturális Alap pályázatából valósult meg.

Fotó: Albert Péter