A kisebb kereskedelmi egységek polcain is fellelhetőek még a csokoládé Mikulások Hatvanban. A hagyományos, piros színű ruhába öltöztetett figura mellett megtalálhatóak ebben a szezonban más alakzatok is, így például hóember, angyal és karácsonyfa. Az elmúlt napokban elindult a roham, sokan a Mikulás figurákat vagy a csomagokat keresik. – A négy unokámnak szoktam Mikulás csomagot venni, mindig nézem, hogy a jobb minőségű termékek kerüljenek a kosaramba. Időnként szoktam azt csinálni, hogy nem kész csomagot veszek, hanem én válogatom össze az édességeket – részetezte Gyimesiné Budai Amarill.

A vásárlók egyre tudatosabbak, a legtöbben inkább a jó minőséget választják – hangsúlyozta az egyik helyi üzlet eladója. – Leginkább a minőségi termékek fogynak, egy kosárba átlagosan 4-5 csomag szokott kerülni. Ezen kívül a sós pálcikát és a retró dolgokat is nagyon szeretik a vásárlók – foglalta össze Somogyi Angéla.

Magyarországon továbbra is a tejcsokis változat a legnépszerűbb, de az étcsoki és a cukormentes termékek iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Mindezek mellett megtalálhatók az üzletek polcain cukorka drazséval töltött figurák is, vagy aminek a belseje játékot rejt. A csokimikulások mintegy 20-25 százalékot drágultak a tavalyi évhez képest, ennek ellenére a kereslet nem csökkent. – Általában 6-7 millió csoki Mikulás fogy el minden évben. Azt tapasztaljuk, hogy azok a prémium termékek, amik egy évtizedig nagyon népszerűek voltak, most az eladásuk megtorpant. Hajlamosabbak a vásárlók a minőségi, de olcsóbb termékeket keresni – részletezte a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. Intődy Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig legális forrásból vásároljuk a termékeket, mert akkor biztos, hogy jó minőségű csokimikulást kapunk.

Kezdőkép: illusztráció