A Caffart Képzőművészeti Egyesület alkotóinak műveiből nyílt tárlat a Hatvani Galériában. A neves művészeket magába foglaló kezdeményezés a hazai és határon túli kortárs művészet fejlődésének elősegítését, kiállításokon való bemutatását tűzte ki céljául.

Az alkotókat Smidné Vereb Julianna köszöntötte, elmondta, mindig öröm, ha a tehetségek megmutatják magukat a városban, és ezzel is színesítik a helyi kulturális életet. Bugyi István József művész méltató gondolatokkal nyitotta meg a hatvani tárlatot, elmondta, a Caffart alkotói nem kizárólag munkáik által próbálják hirdetni a szépet és a jót, hanem egyéb módokon is igyekeznek adni valamit, és formálni a közízlést. Többen közülük nem csak művelik a képzőművészetet, hanem azon felül középszinttől az egyetemi szintig oktatják is azt, avagy az országos művészetszervezésben, egyesületekben, szövetségekben vállalnak markáns szerepet.

Marczin István, az egyesület szakmai vezetője elmondta, a 12 éve alakult egyesület művészei számos művésztelepen alkotnak, a művészi szabadságnak teret adva, sosem téma szerint. – Vannak olyan művésztelepek, amelyek valamilyen hívószóra, jelmondatra mennek rá, és vannak olyanok, amelyek ettől elzárkóznak. Pontosan a művészi szabadság érdekében. Mi az utóbbiak közé tartozunk, az hogy ez jó vagy sem, azt nem tudom pontosan, de ez a kiállítás is jó bizonyíték lehet rá, nem biztos, hogy kellenek hívószavak – fogalmazott Marczin István.

A kiállítás a Magyar Festészet Napja tiszteletére nyílt meg, a megnyitót a Liszt Ferenc Hagyományőrző Csoport műsora színesítette. A tárlat november 5-ig látogatható a Hatvani Galériában.