Író-olvasó találkozón vehettek részt az érdeklődők az Ady Endre Könyvtárban. Závada Pál olvasott fel legújabb kötetéből az Apfelbaumból, melyet énekkel kísért Rajk Judit művésznő. Felcsendültek korai keresztény és gregorián énekektől kezdve kortárs dalok is. Elmondta, hogy nem idegen számára, hogy a szöveg és a zene közeli kapcsolatban állnak egymással. – Nagyon könnyű helyzetem van, mert ott a szöveg. És azon kívül a zeneszerző mellé tett egy dallamot, ehhez már csak az én gondolataimat, lelkiségemet, jó kedvemet, vagy rossz kedvemet, a pillanatnyi hangulatomat kell hozzátenni, és megvan – mondta Rajk Judit a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanára.

Az Apfelbaum 20. századi történelmi színekben mutatja be Madách Imre Az ember tragédiájának szereplőit. Apfelbaum Ádám nagy utat jár be, Nagyváradról indul és Berlinbe jut. A történet 1937-ben kezdődik és a második világháborút megelőzően visszatér, majd a főhős nagy traumák részese lesz.

Nem mondom, hogy csak az elszenvedője, mert közben ő meglehetősen erőteljes módon tettese is mindannak, ami történik, és egy nehéz és bonyolult életutat fut be. Ezt próbáltam különböző időmetszetekben megmutatni az ő mindenkori társaival, Évákkal, illetve Luciferrel. Aki különféle intrikus szerepekben lép fel ezekben a traumatikus történetekben, melyben a fasizmusnak és a kommunizmusnak különféle helyzeteiben találkozunk vele – fejtette ki az író.

A történet végül eljut az 1989-es berlini fal leomlásáig, innen ered az alcím, Nagyvárad, Berlin. Závada Pál hozzátette: a verses regényben a 20. század rettenetes történeteinek különféle jeleneteit ábrázolja.

A könyvtárban az Apfelbaum mellett kölcsönözhetők korábbi kötetek is a Kossuth-díjas írótól, a többi között Az ember tragédiája 2.0, melynek egyik alkotója volt. 

Fotó: Albert Péter