Ma reggel a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskolában a diákok fegyelmezetten, csendben várták a 8 órát a tantermekben, ugyanis matematikaérettségi zajlott az intézményben.  A padokon csak egy kis üdítő és szőlőcukor volt, illetve a vizsga elmaradhatatlan segítségei: a számológép, vonalzó és a négyjegyű függvénytáblázat. Ezeket lehetett használni a mai vizsgákon.

Deák Andrea intézményvezető kifejtette, hogy a tanárok mindent megtettek azért, hogy a diákok jól felkészültek legyenek a vizsgákra, illetve még kezdés előtt is kaptak némi biztatást, jó tanácsot.

– Két feladatsort írnak ma az érettségiző diákok matematikából középszinten, az első részre 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésükre. Összesen 100 pontot szerezhetnek a vizsgán, 30 pontot az első részre, 70 pontot a másodikra – részletezte az intézményvezető.

A diákoknak a halmazokról, a valószínűségszámításról és a térgeometriáról szerzett tudásukat is be kellett vetni a feladatsor megoldásához. – Az első rész nagyon könnyű volt, a második rész viszont a megszokottnál nehezebben ment. Az elmúlt évek érettségi feladataiból készültem, és azok nagyon jól mentek – részletezte Fülöp Ádám.

Kalmár Mercédesz szerint a mai matematika sokkal nehezebb volt, mint a tegnapi magyar érettségi. – Az első és a második részben is voltak függvények és vektorok, amiket nagyon nem szeretek, így sokat gondolkodtam a megoldásokon. Természetesen volt olyan feladat is, amit könnyűnek éreztem – mondta Kalmár Mercédesz.

Váray Stefánia elmondta, hogy sokat segített a próbaérettségi, mert így felkészülhettek, hogy mire lehet számítani a mai napon. – Nagyon nehéz volt ez a vizsga. Függvények, illetve egyenletek is voltak és sokat kellett gondolkodni, a helyes eredményeken – részletezte Váray Stefánia.

Misku Martina már a holnapi történelem vizsgára készül, de úgy gondolja, hogy a nehezén már túl van. – Nagyon izgultam, de szerintem végül elég jól sikerült megoldani a feladatokat. Néhány kérdést többször is átolvastam, hogy nehogy hibázzak- mondta Misku Martina.

Az érettségi holnap a történelem feladatsorral folytatódik.

Fotó: Albert Péter