A korábbi évek hagyományai szerint idén is gyöngyfűzéssel egybekötött prevenciós beszélgetést szervez a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálata az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából. A mályvaszínű gyöngy a HPV elleni védelem és a gondoskodás szimbóluma. A szervezet célja, hogy felhívják a diákok figyelmét a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokra és arra, hogy minél többen megfontolják a HPV elleni védőoltás lehetőségét. Idén a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában, valamint a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnáziumában tart majd ilyen órákat az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet szakoktatója, Kis Józsefné, valamint diplomás ápolója, Szedmák Józsefné.

„A gyöngyöt a Mályvavirág Alapítvány hozta be a köztudatba, tőlük vettük át. A gyöngyfűzés tulajdonképpen egy kellemes időtöltés is a fiataloknak, a száraz szakmai anyag után. Ezeken az előadásokon észrevesszük, hogy rögzül bennük az, hogy odafigyeljenek egymásra és magunkra egyaránt, hogyan vegyék észre a tüneteket, és minél előbb forduljanak orvoshoz, amennyiben valamilyen panaszt észlelnek magukon.” – mondta.

Lazányi Jánosné hozzátette, hogy az elkészült karkötőket a betegségben érintett nőknek adjándékozzák majd. A Magyar Rákellenes Liga a héten országszerte tart a HPV vírus megelőzésének jegyében gyöngyfűzést és felvilágosító előadásokat. Tavaly az általános iskolás lányok között 80%, míg fiúk között 70% volt azok aránya, akik megkapták az ingyenes HPV elleni védőoltást.

Fotó: illusztráció (archív)