Immár több mint 60 éve, hogy minden évben megrendezik a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd – versenyt, mely az ifjúság anyanyelvi nevelését és beszédkultúrájának javítását szolgálja. 

A magyar nyelvi „olimpián” iskolánk tanulója, Vígh Roberta Kisújszálláson vett részt a megmérettetésen, ahol az ország legjobb tanulóival mérte össze tehetségét. Az ide bejutott versenyzők mindegyike már megkapta a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát. 

A versenyre egy szabadon választott 20-25 soros prózai szöveggel, 7-8. évfolyamon esszével kellett érkezni, amely után egy kötelező idegen szöveg várt a versenyzőkre. A verseny azonban nem egyszerűen olvasási verseny, hiszen a legszigorúbb szempontok szerint értékelték a szövegértést, a szöveghűséget, a hangvételt, a hangképzést, a hangsúlyozást, a szünettartást, és a természetes beszédet.

Roberta tehetségével és felkészülésével elnyerte a Kazinczy-jelvény arany fokozatát is, melyre felkészítő tanára, Hordós-Szabó Éva és iskolánk is felettébb büszke, hiszen bizonyítékul szolgál rá, hogy a tehetséges diákok nálunk megkapják a lehetőséget a kibontakozásra. 

Roberta lelkileg nehéznek érezte a megmérettetést, de immár visszagondolva hatalmas élményként emlékszik vissza rá. Bár nagyon izgult, de az események sodrában próbált csak arra koncentrálni, hogy a legjobb formáját adva hasznosítsa a tanultakat. Megemlíti, hogy egy nagyon kedves barátsággal lett gazdagabb a három napos rendezvény alatt, így még többet kapott a versenytől, mint remélte.