A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Szinyei András, Hatvan alpolgármestere. Az elismerést Pintér Sándor belügyminiszter adta át Novák Katalin köztársasági elnök nevében.

Az átadóünnepséget augusztus 18-án rendezték meg a Belügyminisztériumban. Laudációjában ismertették életútját. Elhangzott, hogy iskolai tanulmányait Salgótarjánban kezdte, később a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki oklevelet, majd szarvasmarha-tenyésztő szakmérnöki diplomát, a Miskolci Egyetemen pedig területfejlesztési posztgraduális diplomát.

Kiemelték politikai pályafutását, miszerint 1990-ben a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), 1994-ben pedig a KDNP-MDF-FKGP jelöltjeként választották meg polgármesternek. Ezt követően 1998-ban a FIDESZ megyei listáján országgyűlési képviselő lett. 1998-2002 között az Európai Integrációs Ügyek Bizottságának tagja, 2002-ben pedig beválasztották az Önkormányzati és Rendészeti Bizottságba is. Az Interparlamentális Unió lengyel baráti tagozatának az alelnöki posztját is betöltötte. Képviselőként részt vett a strasbourgi Európa Tanács munkájában. 2002-ben és 2006-ban megválasztották a Hatvan városi önkormányzat tagjának, valamint a Heves Megyei közgyűlés tagja volt 2002-2006 között. 2010-től Hatvan Város Önkormányzatának alpolgármestere. A Heves megyei KDNP választmányi tagja a mai napig.

Nevéhez köthető az ipari park létrehozása Hatvanban, ő kötötte az első szerződéseket a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft és a LKH LEONI Kábelgyár Hungária Kft cégeivel, mely megalapozta a város robbanásszerű fejlődését. Szinyei András kezdeményezte a Hatvan Expot is, amely nagy hatással volt a város életére a ’90-es években. Szintén az ő nevéhez fűződik az eredményes testvérvárosi kapcsolatok kialakítása, ez a mai napig szívügye.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Hatvan értékeinek feltárásáért és megőrzéséért, valamint a helyi közéletben több évtizeden át végzett tevékenységéért kapta.