A koronavírus-járvány legfőbb hatása, hogy a globális világról a lokálisra helyeződött a hangsúly a mezőgazdaságban – jelentette ki Simon Attila mezőgazdasági szakértő. Véleménye szerint egyre nagyobb az igény a helyben megtermelt terményekre most, hogy a külföldi országok háttérbe szorultak. – A hosszú élelmiszerláncok, amelyeken keresztül érkeztek a zöldségek, gyümölcsök most megszakadtak, a rövidek kerültek előtérbe. Habár sokszor tapasztaljuk, hogy a nagy multik nincsenek felkészülve arra, hogyan fogadják be a sok kis termelőtől az árut. Mégis jól látszik már most, hogy átértékelődtek a csatornák, igény van a megbízható, hazai termékekre – fogalmazott.

A mezőgazdaság folyamatosan termel, a járvány nem befolyásolta a tavaszi munkákat sem. Májusra már a vetések nagy része megtörtént, a munka dandár részén túl vannak. – Ahhoz, hogy arassunk, vetni is kell, így ezek a munkák nem várhattak. Sajnos a tavasz bepótolta azt a hideget, ami a télen elmaradt, de a gazdák ezzel is igyekeznek megbirkózni. Leginkább a csapadék hiányzik a földekről, a legfontosabb most a vízhiány pótlása, és a víz megőrzése – mondta Simon Attila. Hozzátette, a járvány miatt most számos ágazatban előtérbe került a higiéniai munkák következetesebb betartása. Mint fogalmazott, a mezőgazdaságban ez sem hozott nagy változást, hiszen itt eddig is komoly előírások voltak arra nézve, hogyan dolgozzanak például az állattenyésztésben. Ugyanígy jártak el eddig is a növények tekintetében is, elvégre nem teheti meg a gazda, hogy ne tartsa be az előírásokat, hiszen a termelő személye maga a garancia a magas minőségre.

 

Kezdőkép forrása: agrarszektor.hu