Sokan vettek részt a Liszt Ferenc Művelődési Ház átadóünnepségén. A Dali egy ideig nem kulturális, hanem egészségügyi célokat szolgált, ugyanis tavaly nyáron ide kerültek az orvosi rendelők – emlékeztetett Hatvan polgármestere ünnepi beszédében. Horváth Richárd hozzátette, hogy miután a háziorvosok visszaköltöztek a felújított újhatvani rendelőbe, az épületet vissza kellett alakítani, hogy újból megfeleljen a kulturális követelményeknek. A polgármester kiemelte, mivel nem könnyű a pályázatok helyzete Hatvanban, ezért az önkormányzatnak 60 millió forintot kellett hozzátenni a projekthez, de ahogy mondja megérte, mert így újból erősödhet a közösség. – Az erős civil közösségek adják a város alapját. Ők adják a lüktetését. Ők azok, akik életet visznek Hatvanba. Most elkészült az épület, nagyon sokat dolgoztak rajta, de az életet azok viszik igazán bele, akik használják – mondta.  

Az ünnepség folytatásaként Sárkány László, a MÁV területi igazgatója mondott beszédet, amelyben arra kérte a közösség tagjait, hogy használják az épületet és sokáig őrizzék tovább a hagyományokat. 

Hatvan ezer szállal kötődik a vasúthoz – hangsúlyozta a vasutas kultúrház vezetője. Tompa Z. Mihály hozzátette, a város a múltszázad elején a fejlődését is a vasútnak köszönhette, valamint arra is rámutatott, hogy az épületen dolgozó munkások érdekes felfedezést tettek. – Amikor a felújítást végezték és megbontották a tetőgerendákat, akkor a feliratok alapján láthatóvá vált, hogy az 1944. szeptember 20-án lebombázott hatvani vasútállomás gerendáiból jó néhányat beépítettek ebbe a házba. Tehát, ha szabad így fogalmaznom, ez az épület nem csak egy művelődési ház, hanem a vasút szentélye is – részletezte.

Az ünnepi beszédek után átvágták a nemzeti szalagot, így ezzel hivatalosan is megkezdte újbóli működését a kultúrház. Majd átadták a Hatvani Vasútért, a Hatvani Vasutasokért Díszokleveleket. Elismerésben részesült Pál Gábor, aki sokat tett a vasutas kultúráért és Horváth Richárd polgármester, aki egyben a Vasutas Települések Szövetségének az elnöke is. Az ünnepség folytatásában a kultúrház előadói szórakoztatták a közönséget, majd a szervezők egy állófogadásra várták a résztvevőket. 

Fotó: Albert Péter