Sombrero, El Zorro, Kentucky – nem mindennapi szavak, amelyektől hangos volt a hatvani főtér szombat este. Már hagyomány, hogy minden nyáron legalább egyszer salsa flashmobot szerveznek a városban, ilyenkor a táncoslábú salsarajongók lelkesen követik a spanyol nyelvű vezényszavakat a forró latin ritmusokra. Azonban nemcsak azok élvezhették a vidám dallamokat, akik jártasok voltak a tánckifejezésekben, a mozgalom ugyanis teljesen nyitott volt, amatőrök is csatlakozhattak a programhoz.

Az össznépi táncbemutatóra sok salsarajongó eljött, de többen voltak akik csak szemlélőként élvezték a latin ritmusokat. A program célja a salsára és az ehhez kapcsolódó életérzésre való figyelem felhívás volt. – A mai rohanó világunkban rengeteg stressz éri az embereket nap, mint nap. A salsa pont ezt tudja feloldani. Lazaságra, könnyedségre, jókedvre ösztönöz – mondta Palásthy György, a hatvani Salsa Mojito Tánciskola vezetője. A tánctanár hozzátette: a salsát könnyű elsajátítani, egyszerű lépések vannak benne, épp ezért gyorsan sikerélményben részesülhet az, aki elkezdi ezt a műfajt.

A salsa életérzés pedig teljesen betöltötte a hatvani főteret, a tüzes ritmusok valóban jókedvre, lazaságra ösztönözte az embereket. Az irányított mozgásformák után a szabad táncnak is teret adtak a szervezők, bárki kipróbálhatta magát a könnyed, laza stílusú táncban.

A jókedv azonban nem ért véget a főtéren, ugyanis az este a Jam Gardenben egy fergeteges salsa partin folytatódott a világhírű Barrio Latino zenekar dallamaira.

Fotó: Bajzáth Gergő