A könyvek ajándékozása még mindig népszerű az ünnepek alkalmával. Sokan ajándékoznak karácsonykor köteteket szeretteiknek, azonban az elmúlt időszakban jelentős mértékben nőtt ezeknek az ára. A Líra-Móra Könyvesbolt üzletvezetője elmondta, hogy nem függ a könyv árától a kereslet. – Ugyan a vevők megnézik a kiadvány hátulján az árat, de amennyiben tetszik nekik, vagy szükségük van rá, esetleg ajándéknak szánják, mindenképpen megveszik. Nem ár szerint keresnek a vásárlók, az az igazság – mondta Köles Mihály. Hozzátette, míg ezelőtt kísérő ajándék volt a könyv karácsonyra, többen már ezt szánják fő meglepetésnek a karácsonyfa alá.

Nyáry Krisztián könyvkiadó elmondta, típustól függően átlagosan 30-60%-kal emelkedtek a könyvek árai a tavalyi évhez képest. Ennek a drágulásnak több oka van. – Azt szoktam mondani, hogy több csapás is sújtja a könyvszakmát. Az egyik legfontosabb például, hogy már lassan harmadik éve folyamatosan emelkedik a papír ára. Ennek fő oka, hogy kevesebb nyomdai papírt állítanak elő a világon a nagy papírgyárak. Ilyen módon keresletszűkülés van, és bizonyos típusú papírok ára akár háromszorosába is kerülhet – részletezte. Hozzátette, hogy a forint kedvezőtlen árfolyama is befolyásoló tényező, mivel a külföldi könyvek jogdíját legtöbbször euróban vagy dollárban fizetik.

Annak ellenére, hogy egyre több kötet jelenik meg digitálisan, akár e-könyv, akár hangoskönyv formájában, mely okoseszközökről könnyen elérhető, ezek eladása nem jelentős mértékű. Nyáry Krisztián szerint a könyv nemcsak egy tartalom, hanem egy olyan tárgy, amit szeretünk a kezünkbe venni, a könyvespolcunkon látni.