A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, fűtő-, és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a lakásokba, szobákba. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő, fűtő berendezést használjunk, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát évente érdemes ellenőriztetni-hívta fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi kirendeltség.

A vonatkozó rendeletek értelmében a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakembereinek időszakonként ellenőrizniük kell a használatban lévő és a tartalék kéményeket. Azon égéstermék-elvezetőket, amelyekre gáztüzelésű berendezést kötöttek, illetve amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki legalább évente egyszer kell ellenőrizni és szükség szerint tisztítani.

Közvetlen veszélyeztetésnek számít például, ha az égéstermék tartósan visszaáramlik a légtérbe, ha nem megfelelő tömörségű vagy állékonyságú az égéstermék-elvezető, vagy ha azon nem végezték el a műszaki vizsgálatot, tisztítást. Az üzemeltetés azonnali leállítását vonja maga után a nem megfelelően rögzített összekötő elem vagy a nem zárható tisztítónyílás is.
A Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén több száz esetben adott ki tiltó határozatot.

A kémény újbóli üzembe helyezését ugyancsak a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik, természetesen a szabálytalanság megszűntetése után. Ennek megtörténtét a közszolgáltatótól kapott kéményseprő ipari nyilatkozat bizonyítja.

Indokolt esetben lehetősége van a tűzvédelmi hatóságnak bírság kiszabására, amely 5 000 forinttól 30 000 forintig terjedhet.

A gázkészüléket is évente felül kell vizsgáltatni. Hasznos lehet a szén-monoxid-érzékelő készülék használata, egy megfelelő eszköz életet menthet.

Mindezeken túl ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására is, biztosítsuk a megfelelő távolságot a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között. A kazán közelében nem lehet felhalmozni éghető anyagokat.

Baj esetén azonnal hívható a katasztrófavédelem műveletirányítási központja a 105-ös segélyhívó számon!

kezdőkép forrása:google.hu