Idén is kezdetét vette a hat éve indult kezdeményezés, a száraz november. A kampány lényege, hogy a vállalkozó kedvűek egy hónapig nem isznak szeszes italt, ezzel is felhívva a figyelmet az alkoholbetegségre. Ez idő alatt a résztvevők rádöbbenhetnek, milyen élethelyzetekben kívánják az alkoholt, és mi történik, ha nem isznak. A szakemberek azok számára ajánlják a részvételt, akik hetente legalább egy alkalommal fogyasztanak szeszt. Az alkoholbetegség ugyanis alattomosan kezdődik; az egy hónap alatt kiderülhet, ha valaki képtelen megállni az ivást. Zacher Gábor toxikológus azonban felhívja a figyelmet arra is, a kezdeményezés jó, azonban a komoly alkoholproblémával küzdőknek csak orvosi felügyelet mellett szabad belevágnia a kihívásba.

– A kampány elsősorban a kockázati ivóknak szól, akik egy héten három-öt alkalommal fogyasztanak alkoholt és egyszerre egy egységet, tehát egy pohár sört vagy három centiliter tömény italt. Nincs éles határa, mikor lesz valakiből alkoholbeteg. Egyénfüggő az is, kinél, mit vált ki viselkedésében a rendszeres italozás, és kinél alakul ki könnyen a hozzászokás, netán az ital utáni sóvárgás. Szükséges időközönként a kontroll. A száraz november elsősorban arról szól, sikerül-e kibírni ivás nélkül egy hónapot. Ezalatt bárki megfigyelheti, milyen a viszonya az alkoholhoz, milyen élethelyzetekben nyúl a pohárhoz, vagy éppen a mindennapi rutin részévé vált-e számára az alkoholfogyasztás – fogalmazott Zacher Gábor toxikológus.

A szakemberek továbbá arra figyelmeztetnek, hogy a Covid világjárvány óta az alkoholfogyasztás is megnövekedett, hiszen a szorongásukat és bizonytalanságukat nagyon sokan ezzel próbálják oldani.

A közelmúltban végzett kutatások bizonyítják, hogy a járványintézkedések hatására hazánkban is növekedett a „kicsit többet” ivók aránya. Akik ehhez a csoporthoz tartoznak, az ivás okozta negatív következmények közül elsősorban a testi és a lelki állapotuk romlását észlelték magukon, de a munkavégzésükre is kedvezőtlenül hatott. Összességében tehát az alkohol negatív következményei fokozódtak a világjárvány miatt.

– A szakvélemény az, hogy akinek a családjában van alkoholista, annak mindenképpen érdemes fokozott figyelmet fordítani a saját maga alkoholfogyasztási szokásai iránt, valamint tudatosságot képviselni a témában. Lényeges, hogy az egyén megfigyelje, mikor és milyen indokkal nyúl a pohár után. Sokan hajlamosak az alkohol felé fordulni, ha bánatuk van vagy valamilyen feszültségük, ezzel próbálják ugyanis oldani ezeket az állapotokat. Ez azonban mindenkit nagyon rossz irányba sodor, éppen ezért ki kell emelni, hogy aki szomorú vagy nehézséggel küzd az életében, lehetőleg soha ne fojtsa bánatát alkoholba és ne reméljen tőle feloldódást – közölte K. Farkas Dóra pszichológus.

Idén a vírushelyzettel és az alkohollal való megküzdés az egy hónapos józansági kihívásban összekapcsolódik. Egyrészt fizikálisan, mert a száraznovemberezők nem járnak kocsmába vagy szórakozóhelyre inni, másrészt pedig mentálisan, mert a kihívásban való aktív részvétel hatására az egyén felelősségérzete és az öngondoskodása is növekszik.

Fotók: Albert Péter