Pályaválasztási kiállítást rendeztek a Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola tornatermében. A nyolcadikosok informálódhattak a térségben működő középiskolák képzéseiről, megnézhették mi a fő profilja egy-egy oktatási intézménynek. A diákokat Imre Zsolt, a járási hivatal vezetője köszöntötte, aki rámutatott, hogy a tanulóknak életük egyik legmeghatározóbb döntését kell meghozniuk a leendő középiskolájuk kiválasztásakor, ezzel a kiállítással ebben szeretnék segíteni őket.

A hatvani középiskolák is bemutatkoztak, a Széchenyi István Római Katolikus Középiskolából Besze Dávid segített a nyolcadikosoknak eligazodni. Dávid mindegyiküknek elmondta, milyen képzésekre jelentkezhetnek náluk.

kodaly_karriernap_18

kodaly_karriernap_20

– Közgazdaságtan, informatika és ügyvitel mellett gimnáziumi és egészségügyi ágazatokat is lehet választani. Én jelenleg informatikát tanulok, csak ajánlani tudom a nyolcadikosoknak – mondta.

Kulacsik Ágnes, Kaló Angelika és Endrődi Dorina a Szent István Általános Iskolába járnak, különféle terveik vannak a jövőre nézve, éppen ezért azt mondják, hasznos, hogy a pályaválasztási kiállításon egy helyben megnézhetik, milyen lehetőségeik vannak.

– A kiállításnak köszönhetően nemcsak a hatvani iskolákról tudhattam meg többet, hanem a térségben működő oktatási intézményeket is megismerhettem – mondta Kulacsik Ágnes. Angelika és Dorina elmondták, melyik standokat nézték meg, melyik iskolák érdekelték őket a legjobban.

– Az összes standot végignéztük, érdekes volt belelátni egy-egy iskola működésébe – árulta el Angelika.

– Én a Széchenyi István Római Katolikus Iskola informatika szakára szeretnék jelentkezni, ennek ellenére azért megnéztem, milyen lehetőségeim vannak még – fűzte hozzá Endrődi Dorina.

Szalatnai Gábor, a járási hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője elmondta, hogy számos helyről érkeztek a pályaválasztási nyílt napra.

– Olyan iskolákat hívtunk meg, amik érdekelhetik a hatvani és a térségben tanuló diákokat. Hatvanból, Gyöngyösről, Egerből, Pásztóról is bemutatkoztak oktatási intézmények, emellett a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola is kiállított – fejtette ki Szalatnai Gábor.

A pályaválasztási napon bemutatkozott a hatvani DISZI, a Bajza, valamint a lőrinci Március 15. Gimnázium is.