Már mobil alkalmazással is küzdhetünk a környezetünkben megtalálható hulladékok, illegális szemétlerakók ellen. A HulladékRadar applikáció célja az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása. Az alkalmazás új funkcióval bővült, így október 1-től egyedi azonosítószámmal ellátott visszaigazoló e-mailt küldenek a bejelentőknek. Az applikáció a bejelentésekkor beküldött első fénykép GPS koordinátáját tárolja, majd a közhiteles adatbázissal történő összevetést követően kiértesítik az illegálisan elhagyott hulladékkal érintett terület kezeléséért felelős szervezetet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az egyik résztvevője a kormány által indított Tisztítsuk meg az Országot! programnak. Ennek keretében 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút dolgozói.

A legtöbb esetben egy-két köbméteres szeméthalmot, vagy szétszórt kommunális hulladékot jelentettek be. A hulladék összetételét tekintve elmondható, hogy több mint fele építési-bontási törmelék volt. A hulladék ötödét lakossági eredetű lom tette ki. 10-10 százalék körül alakult a kommunális- és gumi hulladék aránya, 5 százalék alatt maradt a kihelyezett zöld és egyéb vegyes (elektronikai, veszélyes stb.) hulladék. A szennyezett területeken helyszínenként átlagosan 3,5 tonna hulladék volt.

Forrás: MTI

Kezdőkép forrása: google.com