A nyári melegben háziállatainkat is tudatosabban kell gondozni. A kánikulában naponta többször is cserélni kell az ivóvizüket, valamint tisztítani az itatóedényt. Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy ne adjuk kedvencünket túl hideg vizet, ugyanis könnyen alakulhat ki torokgyulladás. A sétáltatást és mozgásos programokat pedig ajánlott a késő estére időzíteni, ugyanis a felforrósodott beton megsértheti a kutyák lábát.

Juhász Anikó kisállat-fizioterapeuta arra hívta fel a figyelmet, hogy nyáron nem csak a hőguta ellen kell tenni, ugyanis az év legmelegebb időszakában elszaporodnak az élősködők is, melyek komoly betegségeket terjesztenek. – Az élősködők elleni védekezésről sem szabad megfeledkezni, mint például a kullancsok és a bolhák. Továbbá a szívféreg fertőzés is nagy veszélyt jelent a kutyákra, melyet elsősorban a lepkeszúnyogok okoznak. A megbetegedés tünete lehet a köhögés, fulladás és nehézlégzés, ezek elkerülése érdekében védekezhetünk cseppekkel és tablettákkal is. Fontos tudni azonban, hogy ezt a megelőző kezelést csak és kizárólag negatív szívféreg teszt után ajánlott elkezdeni – emelte ki.

Juhász Anikó beszélt arról is, hogy a kutyák hűsítése érdekében egy medencét is kialakíthatunk. Fontos azonban, hogy árnyékos helyre helyezzünk és folyamatosan felügyeljük az állatokat, hiszen ha hirtelen nagy mennyiségű vizet lefetyel fel kedvencünk, az komoly terhelést jelent szervezetének, és vízmérgezést okozhat. Nyáron az ebek étvágya is csökkenhet, így ebben az időszakban ajánlott könnyedebb és kevesebb adag étellel táplálni a kedvenceinket.

Kezdőkép: illusztráció