Az elmúlt napokban a hűvösebb, borongósabb záporosabb idő volt a jellemző, azonban ismét a hőség uralkodik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét hátralévő részében is kialakulhatnak szórványosan záporok, zivatarok, azonban számíthatunk hosszabb napos időszakokra. A hirtelen hőingás erőteljesen megterheli a szervezetet, az idősebb korosztály, a betegek és a fiatalabb generáció egészségét is ugyanúgy érintheti. Továbbá egyénenként eltérő káros hatásai lehetnek a szervezetre.

Dr. Déry Károly háziorvos elmondta: a változékony időjárás koncentráció zavarokat és kedvtelenséget válthat ki az emberekből, mindezek mellett fáradékonyabbak lehetnek, tehát az általános közérzetükre van hatással. – Segíthet, ha éjszaka nyitott ablak mellett fekszünk le, ugyanis egy kellemes, hűvös szobában pihentetőbb az alvás. Egy fáradtabb szervezet nehezebben viseli a változékony időt, hamarabb kimerül. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, hiszen ez biztosítja a kapilláris erekben való vérkeringést – emelte ki Dr. Déry Károly, háziorvos.

Hozzátette: amennyiben szív- és keringési problémáik vannak, a tünetek fokozódására kell számítani, ilyen esetben ajánlatos kímélni a szervezetet. A fronthatások enyhítése érdekében a legfontosabb feladat a megelőzés, igyekezzünk kiiktatni a mindennapi életünkből a stresszt, táplálkozzunk egészségesen, és fogyasszunk vitaminokban gazdag táplálékokat.

Kezdőkép: illusztráció (archív)