A megoldások szintén változatosak. Az állam pályázatokkal, az önkormányzat helyi programokkal segíthet a helyzeten, de az adott háztartás is sokat lendíthet a helyzetén kisebb nagyobb beruházásokkal vagy egyszerű odafigyeléssel. A helyi közösségek összefogása és támogatása azonban hihetetlen erőt tud adni azoknak, akik épp kilátástalannak érzik a helyzetük.

Nézzünk néhány inspiráló példát!

A Dunakanyar egyik településén, Verőcén, a CivilVerőce tagjai maradék szigetelőanyagokkal szigetelték le egy rászoruló család padlását. Ezzel több legyet is ütöttek egy csapásra. Enyhítették a család fűtési problémáját, javították a környék levegőjét (a környéken sokan háztartási szeméttel fűtöttek), nem került szeméttelepre a maradék szigetelőanyag, és a csapatmunka igazi közösséget kovácsolt.

A szigetelés előtt a házat egy építési vállalkozó mérte fel, és azt javasolta, hogy először a padlástér 100 négyzetméteres padlóját szigeteljék le legalább 10 centiméter vastagon. Az önkéntesek hónapokon át gyűjtötték az építkezésekről megmaradt szigetelőanyagokat. Ezután a padlástér teljes felületén hézagmentesen és kötésben összeillesztették a szigetelőanyag darabokat, majd vízzáró fóliával lefedték. A kémények körüli részekre tűzálló üveggyapotot illesztettek. A megsegített család szintén részt vett a munkában, és azt kérték tőlük, hogy a következő ház közösségi szigetelésébe ők is segítsenek be.

A hulladékkal történő fűtés visszaszorítása egyaránt próbára teszi az önkormányzatot és a helyi közösségeket. Hiába veszélyes és káros a szemét (például a fának látszó OSB, pozdorja, rétegelt lemez, festékes bútor) égetése, a szegényebb családok gyakran nem engedhetnek meg maguknak kevésbé szennyező, de drágább alternatívát. Éppen ezért fontos, hogy helyi szinten is segítséget kapjanak a téli hideggel való küzdelemben. Az önkormányzat vagy a helyi civil szervezetek felhívására jó eséllyel helyi vállalkozások is ajánlanak fel szigetelőanyagokat – így több család otthona is leszigetelhető kalákában.

Az időseknek a tűzifa felaprítása jelenthet gondot. Máriahalmon közösségi tűzifahasogatást szerveztek, Bükkszentkereszten pedig közösségi fatároló, fafűrészelő telepet terveznek kialakítani.

Budapest egyik kerületében, Kispesten, a helyi civil szervezettől hőkamerát lehet kölcsönözni annak felmérésére, hogy mennyire szigetel jól (vagy rosszul) a fal, ablak, ajtó, vannak-e hőhidak. A huzatos ablakok utólagos szigetelésére pedig ablakszigetelő gépet tudnak kölcsönözni a helyiek, az önkéntesek pedig segítenek az ablakok szigetelésében.

A cikk Hatvan energiatudatossággal és energiaszegénységgel foglalkozó EPAH projektjének keretében készült.