Csaknem két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A vírushelyzet miatt a témára épülő rendezvények idén többnyire az online térben valósulnak meg, a szervezők országszerte előadásokkal és beszélgetésekkel készülnek.

Szonda Katalin, a hatvani Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetője elmondta:  2019-ben 196, 2020-ban 158 házasságkötés történt. Az enyhe csökkenő tendencia a válások számában is megmutatkozik: tavalyelőtt 47, míg tavaly 41 házasság ért véget. – A házasságkötések száma húsz százalékkal csökkent az elmúlt évben, de ez alapvetően a Covid-járványnak köszönhető. Voltak párok, akik nem akarták szűk körben megtartani a menyegzőjüket, és későbbi időpontba tették át a nagy létszámú lakodalmukat. Vannak azonban olyanok is, akik nagyon egyszerűen, csupán két tanú jelenlétében írják alá a házasságkötési szándékukat – tájékoztatott az anyakönyvvezető.

A házasság hetének egyik célja, hogy beszéljünk a házasság értékeiről és ünnepeljük a családot. Ideális és tökéletes család ugyan nem létezik, de az egymás felé történő elköteleződésben, a jóban és rosszban, egészségben és betegségben kitartó, több évtizedet is megért házasságok méltók lehetnek arra, hogy kiemelt figyelem és megbecsülés középpontjába kerüljenek.

Tatai István református lelkipásztor 42 éve él boldog házasságban, melyből négy gyermeke született és már egy kisfiú boldog nagypapája is. – A házasság egyfajta műalkotás, amely az esküvel veszi kezdetét, és amelyen aztán egy életen át kell közös erővel dolgozni. Ez a szövetség a szeretet bölcsője, amely jó esetben a felek kiteljesedését és boldogságát jelenti. Mindehhez azonban nagyon fontos, hogy illúziók helyett a hitet és az őszinte szeretetet válasszuk a mindennapokban, amely a házasság alapköveit jelenthetik a nehezebb időszakokban is – fogalmazott a lelkész.

Kezdőkép: archív