Kijutni a Himalájához és felmászni 5400 métert rajta, nem kis teljesítmény. A hatvani Kláben György azonban tavaly ősszel épp ezt tette, a 68 éves férfi meghódította a világ legmagasabb hegyét is. A világjáró férfi a csapattársaival az alaptáborig jutott, mivel a magashegyi hegymászáshoz szükséges eszközök a Bombay-i reptéren elakadtak. A teljesítmény ennek ellenére így is óriási. Kláben György egész életében imádta a sportot, mindig kereste az extrém helyzeteket is. Volt, amikor cápák között búvárkodott, ejtőernyős ugrásban vett részt,  de járt már a Tátrában és az Alpokban is felkészülésképp. Szereti a téli sportokat, a hatvani jégpályán is rendszeresen jégkorongozik. Mindezek mellett mégis az egyik legmaradandóbb élménye a nepáli út és a Himaláján tapasztalt gyönyörű látvány volt.

Kláben György az Aktív 60 című magazinműsorunk forgatásakor elmondta: a világ legmagasabb hegyén elképesztő csönd és béke honol, az ott látott természeti közeg feledhetetlen élmény maradt számára. – Amikor elértünk egy-egy táborhoz, mindig felmásztunk a legközelebbi hegycsúcsra. A kilátás onnan leírhatatlanul szép volt. Alattunk a felhők vonultak, felettünk pedig a kristálytiszta égbolt volt. Ilyenkor az ember különlegesen meghatódik, csodálatos élmény volt ott lenni – mondta a hatvani hegymászó.

Kláben György beszélt még arról is, hogy a nepáli utazása során óriási szegénységet tapasztalt. Az emberek a luxus teljes hiányában mégis kedvesek és barátságosak voltak. Külön érdekességként említette, hogy a katmandui közlekedést is egy íratlan szabályrendszer, és az egymás felé tanúsított türelem és odafigyelés határozza meg.

A sportember még hetekkel az út után is hatása alatt állt annak, amit Nepálban és a Himaláján tapasztalt. Egyelőre még nem tudja, hogy mi lesz a következő úti cél az életében, de ahogyan az elmúlt évtizedekben mindig, így biztosan a jövőben is több extrém helyzetet ki fog még próbálni. A Kláben György útjáról készített teljes összefoglalót bárki megtekintheti a Hatvan Tv Youtube csatornáján, illetve a hatvanihirlap.hu Facebook-oldalán.