Ágyúlövéssel tisztelegtek a hatvani csata hősei előtt a Kossuth téren vasárnap délelőtt. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő időszaka volt a tavaszi hadjárat, ami 1849. április 2-ától május 21-éig tartott. A hadjárat során a magyar honvédsereg óriási katonai sikereket ért el. A hatvani csata volt az első ütközet 1849 tavaszán, ahol a katonák győzelmet arattak. A városban minden évben ünnepi műsorral emlékeznek erre a napra. A rendezvény a Városházánál kezdődött, ahol először Horváth Richárd polgármester mondta el beszédét, aki felidézve a hatvani ütközet sikereit kiemelte: a csata évfordulóján az évszázadok során a magyar szabadságért folytatott küzdelem egészére emlékezünk.

A mai nap számomra nem a múlt egy győztes csatájára történő emlékezést jelenti. Hanem egy kiemelkedően fontos lépcsőfokot hazánk és a magyar emberek szabadságának fejlődésében és kiteljesedésében, mely lépcsőfokok együttesen elvezették a magyarságot a mai naphoz. Hiszem, hogy szabad létünk minden mozzanata e történelmi tettekben, áldozatokban gyökeredzik. Példaképeink és hőseink szinte kivétel nélkül azért mondtak igent a legnagyobb áldozatra is, hogy mi ma ennek a szabadságnak a fényében élhessük mindennapjainkat – hangsúlyozta a polgármester.

A beszéd után a Kispesti Obsitos Zenekar játszott katonai indulókat, ezután megkoszorúzták a hatvani csata emlékművét a Kossuth téren, majd a Városháza falán található Zygmunt Milkowski emléktáblája előtt tisztelegtek az ünneplők. A XIX. századi lengyel prózaírójának és politikusának hatvani kötődése is van, hiszen abban a lengyel dandárban szolgált, melyet segítségül küldtek Gáspár András hadtestének megsegítésére. A tábla koszorúzását követően felsorakoztak az emlékezők, akik a zenekar vezetésével vonultak a Radnóti térre, ahol Gáspár András mellszobra előtt hajtottak fejet.

Kőszegi Ferenc, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Észak-magyarországi régióvezetője beszédében méltatta a vezénylőparancsnokot. Petőfi Sándor, Görgey Artúr, Gábor Áron és a hazáért az életüket áldozó aradi vértanúkat szinte mindenki ismeri, azonban a további személyek esetében igen nagy a bizonytalanság, ezek közé tartozik Gáspár András is. Méltatlanul kevesen ismerik, pedig nevéhez fűződik a tavaszi jadjárat első győzelme a hatvani csatában, amikor négy császári tábornok vezette osztrák sereg futamodott meg a kecskeméti csizmadia fiából lett egyszerű huszárezredes elől – mondta a régióvezető.

A megemlékezés végén megkoszorúzták a szobrot, majd közösen elénekelték a Szózatot, végül díszlövéssel zárták az ünnepet.

Fotó: Albert Péter