Avar kori sírok, cserépedények, pénzérmék és utcarészletek is előkerültek a nagygombosi focipályán végzett ásatások során – tájékoztatott a Dobó István Vármúzeum régésze. Tóth Zoltán arról is beszámolt, hogy az egyhektáros területen a kőkorszaktól kezdődően szinte minden történelmi korszakból találtak leleteket. Hozzátette, hogy tavasszal kezdődően összesen 62 avar kori sírhelyet tártak fel a kutatók. Nem volt ritka, hogy a lovaikkal és kedvenc tárgyaikkal együtt temetkeztek az emberek. Azonban a korra jellemző volt, hogy a sírokat az elhunytak hozzátartozói kifosztották. Mindezek ellenére edények, ékszerek és vaskések is előkerültek a kutatások során. A leglátványosabb leletek egy részét a bronzkorból feltárt temetők és városrészek adták. – A településen földbemélyített házak voltak. Úgymond veremházaknak nevezi a kutatás, itt arra kell gondolnunk, hogy közel egy méterre mélyítették a háznak az alját és egy sátortető volt döntő többségében rajta. Ez azonban biztosította azt, hogy a belmagassága már olyan mértékű volt, hogy az akkori, jóval alacsonyabb emberek kényelmesebben tudtak mozogni a házban – fejtette ki Tóth Zoltán.

A hatvani ásatások másik helyszíne, a jelenkori városháza és annak udvara. Itt állt a kapucinus kolostor a XVIII. században. A Zöldülő város térfejlesztési program munkálatai során először a kolostor kőfalai kerültek elő. Később az udvaron folytattak ásatásokat a szakemberek, így megtalálták a templom déli falát, a sekrestyés egy részét, illetve a Mária-oltárt is. A régész arról is beszámolt, hogy a kutatások során XVII. század előtti tárgyak is előkerültek. – A kapucinus kolostorban inkább kerámiatöredékek, fémtárgy töredékek voltak, amelyek keltezték ezt az időszakot. Ezt megelőzően volt egy olyan rétegünk, ami a XVI. századra tehető, itt kettő darab úgynevezett Ferdinánd hamis érem került elő, amelyek olyan értelemben voltak hamisak, hogy használatban voltak, csak nem a hivatalos pénzverdéből kerültek elő – mondta.

Tóth Zoltán hozzátette: az ásatás mindkét helyszínéről előkerült tárgyakat az egri Dobó István Vármúzeumba állítják majd ki.