Fontos, hogy felelősségteljesen gondoskodjunk a kedvenceinkről, ugyanis rendszeres állatorvosi kontroll vizsgálatokkal megelőzhetők és kezelhetők a betegségek. Hajdú Pál állatorvos elmondta, hogy a legismertebb vírusos megbetegedések a parvó, valamint a szopornyica, melyek veszélyt jelenthetnek az állatokra, azonban ma már a megfelelő kezeléssekkel ezek orvosolhatóak. – Problémát okozhat a rota fertőzés, valamint a koronavírus is az ebeknél, melyek bélgyulladást okozhatnak kedvenceiknél. Mindezek mellett érdemes komolyan venni, ha a kutya köhög, hiszen ez is tünete lehet egy fennálló betegségnek – emelte ki.

Hozzátette, hogy fontos határt szabni az állatok táplálást illetően is, ugyanis az elmúlt években már az elhízás jellemző a kutyákra, ami gyengíti az immunrendszert, ezért nagyobb a kockázat a különböző betegségek kialakulására.

Az állatorvos arra is felhívta a gazdák figyelmét, ha azt tapasztalják, hogy a négylábúak a megszokottól eltérően viselkednek, vagy épp levertek, akkor vegyék fel a kapcsolatot egy szakemberrel és ne az internetes oldalakról tájékozódjanak, hiszen ezek nem minden esetben adnak át hiteles információkat.