Alkotókkal és a művészet kedvelőivel telt meg a Hatvani Galéria, megrendezték az Országos Tájkép Biennálét. A képzőművészeti kiállítás témája a magyar tájak, melyre több mint 500 mű érkezett, mintegy 150 alkotótól. A műveken a hazai tájak sokszínűsége köszön vissza, melyeken különböző alkotási technikák fedezhetőek fel.

Horváth Richárd polgármester köszöntőjében kiemelte: a város életében fontos szerepet tölt be a kultúra, éppen ezért a nehéz gazdasági helyzet ellenére fontos cél volt, hogy megőrizzék azokat az intézményeket is, melyek ilyen eseményeknek ad otthont.

H. Szilasi Ágota művészettörténész megnyitóbeszédében elmondta, a tájfestészet történetében a legnagyobb változást a XIX. század hozta, amikor a művészek elhagyták a műtermeiket, és a szabad ég alatt élvezni kezdték a természet szépségét. Ekkor új hangulatokat találtak, nem jelenetet, hanem lelkiállapotot kerestek alkotás közben. A modern tájképfestészetben sokak sajátos belső tájakká, vagy élettájakká alakítják művüket. Mindemellett a fotográfia megjelenése is arra sarkallta a művészeket, hogy különbözzenek a tájak egyszerű másolóitól.

Az intézmény által meghirdetett eseményre beérkezett műveket idén is szakmai zsűri bírálta. H. Szilasi Ágota művészettörténész, F. Balogh Erzsébet festőművész, valamint Tompa Z. Mihály, a galéria vezetője döntöttek, ki kapja a legjobbnak járó elismerést.

Diplomát és a zsűri különdíját kapta Király György, a Szolnoki Művésztelep alkotója. Elmondta, közel áll hozzá a tájképfestészet. – Sokat gondolkoztam, hogyan lehetne ezt a témát frissíteni, akkor jött az éjszakai tájkép ötlete. Úgy hiszem azok a régi épületek, melyek mindennapjaink része, be kellene emelni a festészetbe. Megtetszett a konstruktív tömbszerűség az éjszakai fények romantikájában – mondta.

A bronz diplomát Jónás Péter vehette át. Kiemelte, több technikával készítette el művét. – Ez a munka nemesgrafikai eljárással készült, nevezetesen akvatintával. Ez egy mélynyomásos eljárás, ami lényegében foltmaratást jelent, tehát a tónusokat úgy kell létrehozni, hogy egy speciális gyantaszemcse kerül a lemezre – részletezte.

Az arany diplomát idén pedig Vincze Dániel érdemelte Fényszarui táj festményéért. – Minden évben részt veszek a Jászfényszarui Művésztelepen, mindig megérint az ottani táj szépsége. Akrillal festettem, a hátteret akvarellel készítettem, jellemzően szeretem a különböző technikákat keverni – foglalta össze.

Az eseményt Mezei Rita zongoraművész előadása tette emlékezetesebbé. A tárlat anyagát több mint 120 alkotás képezi, melyek május 6-ig tekinthetőek meg a Hatvani Galéria falain.

Díjazottak:

Arany Diploma és Hatvan város polgármesterének díja: Vincze Dániel – Fényszarui táj
Ezüst diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Orr András – Téli táj I.
Bronz diploma és Hatvan város alpolgármesterének díja: Jónás Péter – Tájkép fesztivál után

Diploma, a zsűri különdíja:
Király György – Éjszakai város III.
Márton Emese – Metamorfózis IV.
Varga Erik – Szolnoki Tisza-part II.

Fotó: Albert Péter