Izgatottan várták a gyerekek kedd délelőtt azt a programot, amiben négy betanított, jól nevelt kutya is közreműködött. “Hogyan bánjunk a kutyákkal?” címmel tartottak nekik ugyanis foglalkozást az ÚRKÁI napközis táborában, ahol a gyerekek megtudhatták többek között azt is, hogy miként kell közelíteni egy eb felé biztonságosan vagy, hogy mi a helyes gondozása a kutyáknak.

Juhászné Hidvégi Beáta, kutyakiképző elmondta: a gyerekek nagyon szeretik a kutyás foglalkozásokat, rendkívül nyitottak és érdeklődőek a témát illetően. Azonban azt tapasztalja, hogy sok esetben a felnőttek is szerezhetnek hasznos információkat az előadások során. – A legfontosabb a higgadt, kiszámítható, következetes viselkedés a kutyákkal szemben. Ahhoz, hogy a kutya és az ember minden esetben értse egymást, figyelni kell a jelekre, amelyet a kutya a maga módján mindig közvetít. Ezeken az előadásokon interaktív feladatokon keresztül többek között azt ismertetem, hogy miként kell közeledni az állathoz, illetve miből lehet arra következtetni, hogy agresszív egy kutya – részletezte Juhászné Hidvégi Beáta.

A foglalkozást nemcsak a diákok, de a négylábú házi kedvencek is nagyon élvezték, az ebek ugyanis szívesen tűrték, hogy a kicsik simogassák őket, barátkozzanak velük.

Kovács Petrának sem volt ismeretlen a kutyák közelsége, otthon is rendszeresen részt vesz a házi kedvencek gondozásában, tiszta vizet és ételt ad nekik, ahogyan az szükséges. – Van egy kisméretű benti kutyusom és két németjushászom is otthon, akiknek most születtek kiskutyái. Szeretek segíteni a kutyák gondozásában a szüleimnek, szerintem nagyon fontos, hogy jól bánjunk a háziállatainkkal – mondta Kovács Petra.

A kutyák a foglalkozás során előre betanított mozdulatokat is bemutatattak, a vezényszavakra ügyesen engedelmeskedtek gazdájuknak.