Az 1943. január 12-én a Don-kanyarban történt tragikus eseményre emlékeztek meg szerda kora este az Őrszem szobor előtt. Ez az a hely, ahol az akkor háborúba induló hatvaniak is gyülekeztek.

– 1943. január 12-én megremegett a föld, a szovjet hadsereg a mínusz 30 fokos hidegben átkelt a Don folyó jegén, 4 nap alatt áttörve a magyar-német hadsereg védvonalait, megkezdve elsöprő erejű előrenyomulását Berlinig. Ma már tudjuk, hogy a méltatlan körülmények miatt és az óriási túlerővel szemben a magyar katonáknak esélyük sem volt. Ők azonban utolsó leheletükig kitartottak, hősi helytállásuk példa és tragédia is egyben. A Don-kanyar azóta egyszerre fogalom és kegyetlen jelkép a magyar történelem emlékezetében – kezdte megemlékezését Horváth Richárd polgármester. Szerinte az események ismerete nem csak kötelességünk, de főhajtás is azon katonáink előtt, akik a feladatuk teljesítése közben estek el.

A városvezető kifejtette: a magyar hadsereget nyári egyenruhában küldték ki a frontra, akik nem voltak felkészülve a kegyetlen orosz télre. A fronton így legalább annyian haltak meg a 40 fokos fagyokban, mint amennyien az ellenséges golyó által. Mindezek tükrében még fontosabb kiemelni Jány Gusztáv vezérezredes szavait, aki azt mondta:  „Hódolattal álljunk meg hősi halottaink, sebesülteink ezrei előtt, dicsőség nevüknek, hála és elismerés illesse őket” – idézett a polgármester az ezredes korabeli méltatásából.

A 2. magyar hadsereg veszteségét a hadtörténészek összességében 125-135 ezer főre becsülik. – A doni katasztrófa áldozataira, mi hatvaniak, itt az Őrszem szobornál emlékezünk, ahol a frontra indulók gyülekeztek. Az elesettek a mi közös emlékezetünkben örökké élnek és élni fognak, míg létezik magyar nemzeti érzés és felelősség.  Ők ezért áldozták életüket, nekünk pedig kötelességünk ezt megőrizni, és az utánunk jövők számára örökül hagyni. Mert nemzet csak így épülhet, város is csak így fejlődhet. Dicső helytállással mindenkinek a maga frontján. Isten áldja a hősöket, Isten áldja a hatvaniakat – zárta beszédét Horváth Richárd polgármester.

A hatvani megemlékezés végén Horváth Richárd polgármester megkoszorúzta az Őrszem szobrot, majd a megemlékezők elhelyezték mécseseiket, így tisztelegve a hősi katonák emléke előtt.

Fotó: Albert Péter