Vulkánok, érintés nélkül mozgatható robotok, égő kezek – ezek is megtalálhatóak voltak a Hatvani Bajza József Gimnázium Kísérletbazár rendezvényén. Ezen a napon minden a kémia, fizika és biológia körül forgott, az intézmény több területén tekinthettek meg kísérleteket a látogatók. A bajzás diákok pedig mindenkinek elmagyarázták, milyen folyamatot mutatnak be. Bódi Réka és Ádám Dorina két kísérlettel is készültek. – Mi vulkánt készítettünk. A szódabikarbóna és az ecet összekeverésével szén-dioxid szabadul fel, ezért néz ki úgy, mintha vulkán törne fel – mondta Réka. Kotán Eszter is fehér köpenyt húzott, örömmel mutatta be kísérletét az általános iskolásoknak, a DNS kimutatását szemléltette.

A kísérletbazár programnak hagyománya van már az iskolában, Maruzsiné Sevella Judit elmondta, a diákok nagyon lelkesen készültek a rendezvényre. – A tornateremben főleg fizikai, a laborban pedig biológia és kémia kísérleteket mutattak be. Ezek mind egyszerű, alacsony költségvetésű kísérletek, sokat készültek a diákok, szüleik is segítettek nekik – fogalmazott.

Nemcsak a bajzás diákok, vendégelőadók is hoztak magukkal kísérleteket. Az Energiatudományi Kutatóközpont például egy plazmacsövet mutatott be. – Bemutatjuk, hogy az anyag negyedik halmazállapota hogyan viselkedik, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik – mondta Szepesi Tamás plazmafizikus.

Kint az udvaron már a szárazjéggel való kísérleteket, valamint a levegő erejét is tanulmányozhatták a diákok, az egyikük például 90 kilót is megemelhetett vele. Az Atomenergetikai Múzeum kísérleteiben a nyomással, a hőmérséklettel és folyékony nitrogénnel foglalkoztak. Krizsán Árpád, az Atomenergetikai Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, számukra nagyon fontos, hogy a fiatalokkal megszerettessék a tudományokat. – Azt tapasztalom, hogy a gyerekek nagyon nyitottak, érdeklődnek a természettudományok iránt. A mi intézetünknek fontos, hogy megismerkedjenek a természettudományokkal – fejtette ki.

Általános iskolás diákok látogattak a Bajzába, hogy megnézzék a kísérletek. A kodályos tanulók elmondták, nekik mi tetszett a legjobban. – Az volt a legjobb, amikor két fiú meggyújtotta a kezét, és nem fájt nekik – mondta Bense Barnabás Hunor. – Nekem minden tetszett, szeretem a kísérleteket, az ezüsttükör kísérlet különösen tetszett, hiszen azt a nővérem csinálta – fűzte hozzá Nagy Attila.

A Kísérletbazár célja az, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését, hogy minél többen forduljanak a természettudományok felé, és meglássák bennük a lehetőségeket.

Fotó: Albert Péter