Horváth Richárd polgármester átadta a zeneiskola képviselőinek azt a 324.000 forintot, ami az újévi hangverseny belépőiből gyűlt össze. Az összegből az intézmény ódon bútorzatát fogják korszerűsíteni, szekrényekre, íróasztalokra, székekre volna a legnagyobb szükség. – Ebből a felajánlásból most öt tanterem bútorzatát tudjuk modernebbé, szebbé varázsolni. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a diákok olyan körülmények között tanuljanak, ami még inkább inspirálja őket a fejlődésben – mondta Szabó Krisztina, a Hatvani Állami Zeneiskoláért Alapítvány elnöke.

De nemcsak ez az egyetlen változás, ami a zeneiskola életét érintheti a jövőben. Szó volt arról ugyanis, hogy az intézmény új helyre, a cukorgyári “kiskastély” épületébe költözhet, miután a könyvtár visszatelepül a Kossuth térre. – Úgy gondoljuk, hogy az az ingatlan méltó helye lenne a hatvani zeneiskolának, az oktatás egy jóval tágasabb és stílusosabb helyszínen történne. Ennek érdekében hivatalosan is elindítjuk a folyamatot, megkeressük a KLIK-et, továbbá feltérképezzük majd azt is, hogy milyen átalakításokra van szükség ahhoz, hogy a zeneiskola zavartalanul működhessen az épületben – közölte Horváth Richárd polgármester.

A Hatvani Kocsis Albert Zeneiskolában 1955. december 1-jén kezdődött meg a tanítás az egykori családi házból bővítésekkel kialakított Balassi Bálint utcai épületben.

Kelemen Attila intézményvezető szerint az iskola költözése számos új lehetőséget tartogat magában. – Jelenleg a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy kevés tanteremmel rendelkezünk. Ez a probléma ott fel sem merülhet, jóval több helyiség áll majd rendelkezésünkre. Ezen kívül lesz egy állandó hangversenytermünk, amelyben önálló koncerteket és előadásokat tudunk szervezni. Ezzel pedig aktívan bekapcsolódhatunk Hatvan kulturális életébe is – fogalmazott az intézményvezető.

A zeneiskola pedagógiai programja szerint hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a város zenekultúrájának alakítására és gazdagítására, valamint a tanárok és a növendékek művészi ambícióinak kibontakoztatására. – A hatvani zeneiskola nagyszerű zenészeket nevelt már ki a hazai illetve nemzetközi művészvilágnak, s az intézmény valóban érdemes arra, hogy egy tágas, esztétikus helyre költözzön. Én harminchetedik éve tanítok ebben az iskolában és nagyon büszke vagyok arra, hogy az iskola minden körülmények között magas színvonalon képviselte a zenei  oktatást. A tervezett átalakítások kedvezően hatnak majd az intézmény életére – mondta Papp István önkormányzati képviselő.

A zeneiskola költözését illetően a városvezetés elkezdte az egyeztetést az illetékesekkel, feltehetőleg jövőre megvalósulhat a terv.

Fotó: Bátor Henrietta