Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn és kedden már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. A hidegfront mentén a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben tájékoztatott, hogy a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő. Éppen ezért felhívják rá a figyelmet, hogy fontos felkészülni és tudatosan védekezni az erős széllökések ellen. Így:

– be kell zárni a nyílászárókat

– be kell vinni a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat

– áramtalanítani kell az elektromos berendezéseket

– fel kell készülni egy esetleges áramszünetre

– nem szabad felügyelet nélkül hagyni a gyerekeket és a betegeket

– aki teheti, ne menjen ki a szabadba

A közleményben hangsúlyozzák: ha mégis a szabad ég alatt ér bárkit a szélvihar, viselkedjen nyugodtan és körültekintően: keressen védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerülje a fákat, védje a szemét, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjon. A kisgyerekeket fokozottan kell védeni a széltől. Hagyja el a járművet, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítse meg senki a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén pedig haladéktalanul hívni kell a mentőegységeket a 112-es telefonszámon.

 

Kezdőkép: műholdfelvétel, forrása: metkep.hu