A REG. Kft. telephelye előtt gyűltek össze a hatvani és környéki lakosok azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Hatvant és a környező településeket évek óta elárasztó bűzre, és hogy cselekvésre sarkallják a hatóságokat. A szervezők az elé a cég elé szervezték a megmozdulást, akit felelősnek tartanak a légszennyezésért. Ugyanis mintegy három éve szúrós szagú, fekete színű, olajos massza árasztotta el a pernyehányó melletti részt. A korábban HUNVIRON KFT. néven jegyzett, majd később új névre váltott REG Kft. akkor tagadta, hogy a telephelyükről származik az ismeretlen eredetű massza. 2020-ban azonban ismét megjelent a fekete anyag a hulladéktelep mellett. A környezetvédelmi hatóság akkor megállapította, hogy az a pernyehányón működő telephelyről szivárogott ki. Nemrég pedig újabb eset történt, a REG Kft. tájékoztatása szerint szennyvíz szivárgott a gátból, aminek megrepedt a szigetelése a nagy kánikula miatt.

A tüntetők úgy érzik, nem történt érdemi lépés az ügy megoldása érdekében. Preszmayer Katalin azért érezte fontosnak, hogy csatlakozzon a megmozduláshoz, mert már teljesen ellehetetleníti mindennapjait a bűz. – Nem lehet ablakot nyitni és szellőztetni itt Nagygomboson. Teregetni sem tudok, mert beszívja a szagot a ruha. Remélem, hogy sikerül valamit elérni ezzel a tüntetéssel – mondta. Mészáros Lászlóné is hasonló véleményen volt, ő leginkább családja egészségéért aggódik. – Három unkám van, az ő jövőjükért teszem ezt. Büdös van nagyon, vegyszerszag terjed, ez szennyezi a környezetet, leszivárog a talajba is. Valamit tenni kell – vélekedett.

A tüntetésen bárki felszólalhatott, többen éltek is lehetőséggel. Lestyán Balázs, Hatvan alpolgármestere is szót kért, tájékoztatta a tüntetőket a hatvani önkormányzat eddig megtett lépéseiről. Kiemelte: az itt élők óvják környezetüket és a jövőjüket, és ebből nem engednek. Büszke rá, hogy összefognak és kiállnak magukért. – Fontosnak tartjuk, hogy fellépjünk a bűz ellen. Négy évvel ezelőtt Hatvan főterén gyűltünk össze. Az ok ugyanez volt, mint ma, elegünk van az életünket megkeserítő bűzből Hatvanban és környékén. Az évtizedes probléma azóta mit sem változott. Reggelente be kell csuknom az ablakom, ha nem akarom érezni az orrfacsaró szagot. Évek óta küzdünk, hogy végre kimondják hivatalosan, honnan származik a bűz, és megtegyék a megfelelő lépéseket az eljáró hatóságok. Fordultunk már bírósághoz városi szinten és a Hatvani Városvédő Egyesülettel is. Jeleztük több államtitkárságnak és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesnek a problémát. Több mint nyolcezer aláírást gyűjtöttünk össze. Bűzcsapdákat helyeztünk ki, és évek óta heti rendszerességgel küldjük a szagnaplót az illetékes hatóságok felé. Lassan már nem marad kő, amit megmozdíthatunk – fejtette ki. Hozzátette: a REG Kft. működésével kapcsolatban több szabálytalanságot is megállapítottak a hatóságok, végül mégis minden engedélyt kiadtak részükre. Az ügy kormányhivataltól kormányhivatalig vándorolt. 2021 januárjában pedig a Hunviron már REG Kft-re keresztelve engedélyt kapott a Nógrád Megyei Kormányhivataltól 2030. december 31-ig. Lestyán Balázs kiemelte, a hatvani önkormányzat akkor is jelezte, hogy a helyi építési szabályzattal ellentétes tevékenységet folytatnak, tehát erre a területre hulladékkezelő építmény nem helyezhető el.

A REG Kft. évek óta tagadja, hogy ők a felelősek a bűzért, most megkerestük őket, hogy miként kívánnak reagálni a tüntetésre, de még nem érkezett válasz tőlük.

Fotó: Albert Péter