Bár a hazai hitelkonstrukciók ára valamelyes alacsonyabb lett, a CSOK Plusz pedig további lehetőségeket kínál a gyermeket vállaló pároknak lakóingatlan-vásárlásra, mégis aktívnak mondható a bérlakáspiac Hatvanban – hangsúlyozta Burda Gabriella ingatlanközvetítő. – Nagyon nagy a választék a hatvani albérletpiacon. Egyszobás és, többszobás lakásokra, valamint családi házakra is igény van. Leginkább a társasházak lakásait keresik a bérlők, az újhatvani városrészben viszont a családi házak övezete a keresettebb – mondta.

Hozzátette, a garzonlakások esetében 80 ezer forinttól indul a havi bérköltség összege. A nagyobb alapterületű, újépítésű lakóingatlanok esetében ez az ár, akár a 200 ezer forintot is elérheti. Burda Gabriella kiemelte, hogy a vidéki településekről ingázó munkavállalók, és a fiatal párok keresik a legnagyobb arányban a hatvani bérlakásokat. Ők általában a bútorozott ingatlanokat részesítik előnyben. A bérlőknek a következő költségekkel kell számolniuk a beköltözés során. – Kéthavi kauciót, vagy más néven óvadékot kér a tulajdonos, ezt az első havi bérleti díjjal együtt előre kell megfizetni. Erre még rájön a közös költség, mindezeken felül pedig a rezsi összege az, ami a bérlőt még terheli – részletezte.     

Az ingatlanközvetítő azt is elmondta, hogy egy átlagosnak mondható, kétszobás, bútorozatlan bérlakás esetében a beköltözés induló költsége, körülbelül 500 ezer forintot jelent. Burda Gabriella hangsúlyozta, fontos tudni, hogy a kaució összege nem lelakható. Azonban ezt az összeget visszakapja a bérlő akkor, ha az ingatlanból kiköltözik, de csak abban az esetben, ha nem történt károkozás, és adósságot se halmozott fel.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ha bérleménybe költözünk, minden esetben kössünk írásos szerződést, ami pontosan rögzíti mindkét fél jogait, és a kötelezettségeit. Így biztosíthatjuk magunkat az esetleges félreértések esetében.