Budapesti központjában értékelte az eltelt évet a Bosch.  Eszerint 2018-ban, a magyarországi tevékenységének minden területén növekedést ért el a vállalat. Ebben az évben, hazánkban összesen 71 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre a mobilitási megoldások és a kéziszerszámok gyártásának terén. A Bosch magyarországi autóipari mérnökei Budapesten, Hatvanban, Miskolcon és Makláron az automatizált vezetés és az elektromos mobilitás fejlesztésén dolgoznak. Idén, a gazdasági fejlődés mérséklődésére számítanak. A rövidtávú kilátásoktól függetlenül a Bosch csoport többet fordít az éghajlatváltozás ellen és a levegőminőség javítására.

– Egy világméretű projekten dolgozunk. 2020-ra minden telephelynek el kell érni a karbonmentességet. Ez nem azt jelenti, hogy egyből teljesen megszüntetjük a problémát, ugyanis ezek a folyamatok még csak kezdeményezések. Jelen pillanatban is hővisszanyerést alkalmazunk a kompresszorok esetében. Igyekszünk minél több zöld energiát is beszerezni és így növelni a gépeink hatékonyságát – részletezte Wolfgang Stein, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

A cégcsoport 2018-ban több mint 1200 munkahelyet teremtett, így egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést mutatták a magyarországi magánszektorban. A vállalat munkavállalóinak száma Magyarországon már majdnem 14 800-ra emelkedett, közülük több mint 2600 szakember dolgozik a kutatás-fejlesztés területén. A cégcsoport az elkövetkező öt év során, világszerte csaknem 25 ezer IT és szoftveres szakembert tervez felvenni.

Fotó: Albert Péter