Egy hatvani férfi arat újabb és újabb sikereket a magyar parasport életben, Szénási Péter tavaly magyar parakerékpáros bajnok lett MC4 kategóriában. A végtaghiánnyal született sportoló idén már 9000 km-t tekert le versenybiciklijével, hamarosan pedig az Everesting nevű kihívást fogja teljesíteni. Az eredeti nevén Everest Ride célja, hogy a kerékpárosok a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest 8850 méteres tengerszint feletti magasságának megfelelő szintkülönbséget teljesítsék minél gyorsabban. A hatvani mérnök ezzel a megmozdulásával is a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány munkásságára hívja fel a figyelmet, korábban ő is sok segítséget kapott tőlük.

– Az alapítvány küldetése, hogy a testi fogyatékossággal élő gyermekekből boldog és kiegyensúlyozott felnőttek legyenek. Ezzel a mentalitással nőttem fel én is, már gyerekkoromban sem adtam fel az álmaim. A korábbi műtétek és fizikai megpróbáltatások ellenére is vallom, hogy akaraterővel és elszántsággal bármi megoldható, így a mindennapokban is ennek szellemében élek – fogalmazott Szénási Péter.

A Boschban dolgozó mérnök hozzátette: a sport által megélt sikerélmények nagyon sokat segítettek, hogy helyes önértékeléssel és énképpel éljen. Neveltetéséből adódóan ő sohasem kért felmentést feladatai alól, mindig kereste a kihívásokat és a problémákban is a megoldási lehetőségeket látta. Emellett felnőttként ébredt rá arra is, hogy a hétköznapok nehézségeit humorérzékkel sokkal könnyebb kezelni, így saját magát nevelte arra, hogy könnyedén és lazán álljon a világ dolgaihoz. – Gyerekkoromban én is csak annyi segítséget kaptam, amennyire épp szükségem volt. A szüleim nem hagyták, hogy elhiggyem magamról, én kevesebbre vagyok képes, mint egy ép ember – mondta a parakerékpáros.

A hatvani férfi hetente 15 órát edz, mint fogalmazott, a sportolás közben érzi azt, hogy igazán él. A nemzetközi versenyek hangulata sem ismeretlen a sportoló számára, hisz állt már a dobogó első fokán Európa-kupán, világbajnokságon pedig 18. helyezést ért el. Kiemelt célja erre az évre, hogy megvédje magyar bajnoki címét és jól teljesítsen az Európa- és világkupán is.

Fotó: Albert Péter