A hatvani tűzoltóság előtt tartottak ma megemlékezést, a huszonegy évvel ezelőtti tragédia áldozatainak emléke előtt tisztelegtek. Ugyanis szeptember 11-én csapódott be az első eltérített repülőgép a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyába. A megemlékezők felsorakoztak az épületnél, a garázsajtókat kinyitották, és előreálltak a tűzoltóautókkal. A tűzoltók mellett a rendőrség, a polgárőrök, valamint a hatvani önkormányzat nevében Horváth Richárd polgármester képviseltették magukat az eseményen.

Pontban 14 óra 46 perckor megszólalt a tűzoltóság kolompja, hiszen közép-európai idő szerint ebben a percben csapódott be az első eltérített repülőgép a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyába. Országszerte ekkor emlékeznek a tűzoltók a terrortámadás áldozataira, köztük a New York-i tűzoltó bajtársaikra. – A támadásnak a világra is hatása volt, ez volt az a fordulópont, ami átalakította a közlekedést, és ez a nap emlékeztet minket, hogy nincs helye a világban a terrorizmusnak. A kéklámpások munkája minden esetben nagyon fontos, szeptember 11. szomorú példája pedig megmutatja azt, hogy akár az életüket is áldozzák, hogy másokon segítsenek. Itt, Hatvanban is nagyon büszkék vagyunk a kéklámpásainkra – fejtette ki a polgármester.

2001. szeptember 11-én szenvedte el történelme legnagyobb terrortámadását az Egyesült Államok: azon a napon terroristák eltérítettek négy repülőgépet, kettővel belerepültek a World Trade Center (WTC) ikertornyaiba, illetve eggyel az Amerikai Védelmi Minisztérium épületébe. New York-ban a WTC-nél 343 tűzoltó halt hősi halált. A hatvani emlékmű érdekessége, hogy a World Trade Center egyik acélszerkezetének darabjából készült. Ilyen épületrészeket a New York-i tűzoltók küldtek el több ország és város számára, hogy ezeken keresztül is emlékezhessenek társaikra.