Mikulás napján nyitották meg a hatvani vasútállomáson az Adventi Vasútmodell Kiállítást. A programon Horváth Richárd polgármester elmondta, Hatvan történelmét áthatja a vasutas múlt, és a jelenben is nagyon aktív vasutas közösség tevékenykedik itt, épp ezért fontos, hogy hasonló rendezvényekkel tisztelegjenek előttük. – A vasutasok nagyon sokat tettek azért, hogy ez a város fejlődjön, és mindig, minden időben helytálltak. Előttük tisztelgünk ezzel a kiállítással – fogalmazott.

Kiss Gábor pályavasúti területi igazgató rámutatott, a vasút szeretete mutatkozik meg a vasútmodell-kiállításon, és az a legfontosabb, hogy a gyerekek ilyen rendezvények keretében még jobban megismerkedjenek ezzel a közlekedési formával. – Így lehet a legjobban elérni, hogy a fiatalok megbecsüljék a vasutat. Azt a közlekedési formát, amely a múltban, a jelenben, és minden bizonnyal a távoli jövőben is fontos szerepet tölt majd be az emberek mindennapjaiban – közölte.

Loppert Dániel kommunikációs igazgató is köszöntötte a megjelenteket a kiállításon. Véleménye szerint kiemelten fontos, hogy a fiatalabb korosztálynak bemutathatják, milyen érdekes a vasutasok világa. – A vasúti kultúra népszerűsítése a cél. A gyerekek minél többet találkoznak vele, annál valószínűbb, hogy később a vasutat választják majd munkahelyüknek – mutatott rá.

Egy H0-as modulasztalt mutattak be a modellezők a kiállításon, ennek megépítéséhez rengeteg idő kellett, hogy teljesen élethűen adhassák vissza a valóságot. Csekő György, a Liszt Ferenc Eurocity Vasútmodellező Klub tagja azt mondja, egy modellezőnek a kézügyességen kívül számos máshoz is érteni kell ahhoz, hogy elkészítsen egy ilyen modellt. – Asztalos munka is van benne, hiszen el kell készíteni az asztalokat, a lakatos szakmában is jártasnak kell lenni a lábak hegesztéséhez, emellett az elektromos bekötésekhez nem árt érteni az elektromossághoz. A szépérzék mellett pedig elengedhetetlen a vasutas ismeret például a pálya fektetéséhez – részletezte.

Az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola diákjai is ellátogattak a kiállításra, a gyerekek végignézték a modelleket. Varga Dániel apukájával sokszor vett már részt hasonló rendezvényeken, a mostanit is mindenkinek szívből ajánlja. – Nagyon tetszik az egész kiállítás, varázslatosnak tartom, hogy minden úgy működik, mint az életben. Elképesztően élethű – mondta.

A modellezők mellett a makettezők is bemutatkoztak, az Apci Makettezők Baráti Körének tagjai élethű alkotásaikat hozták el a kiállításra. – II. világháborús vadászgépeket, modern bombázókat, versenyautókat, taxikat és rendőrautókat is felvonultattunk a kiállításon. Emellett természetesen megtalálhatóak a fantázia szülte diorámák is – fejtette ki Szuh Ákos, a klub vezetője.

Az Adventi Vasútmodell Kiállítást most vasárnap 18 óráig, valamint december 13-tól 15-ig lehet megtekinteni délelőtt tíz órától délután hat óráig a Hatvani Vasútállomás Resti rendezvénytermében.

 

Fotó: Albert Péter