November közepe táján egyre többen emlegetik a Márton-napi hagyományokat, ilyenkor megjelennek az éttermek kínálatában a libás ételek és több hagyományőrző program is zajlik. Az óvodákban és iskolákban rendszeresek a Márton-napjához kötődő foglalkozások, lámpás felvonulások. Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója elmondta: idén az intézmény is kiveszi a részét az újraéledő hagyomány ápolásából, szombaton kézműves foglalkozással, kreatív családi programmal várják az érdeklődőket. – A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Szombaton ezen hagyományok köré épülnek majd a szórakoztató, kézműves játékok, melyre nagy szeretettel várjuk a gyermekeket, családokat – közölte Kökény Ferenc.

A néphagyomány szerint Márton napján rendszeresek voltak a nagy lakomák, hiszen ez volt az utolsó ünnepnap a karácsony előtti negyven napos böjt előtt. A hízott libákat novemberre már le lehetett vágni, így a libaleves vagy libasült lila káposztával voltak a legnépszerűbbek ez idő tájt. Márton-nap a borászok ünnepe is, hiszen általában ekkora készül el az év első újbora. A nagyobb borvidékeken Mártont manapság az újbor védőszentjeként tisztelik. A hagyomány szerint november 11-én kezdik meg a hordókat a gazdák, s a libalakoma mellé fogyasztják az év első frissítő nedűjét.

A Márton-napi hagyományokból a hatvani Azzurro Étterem is kiveszi a részét, ők is különleges menüvel várják a vendégeket csütörtöktől egészen vasárnapig. – Többféle hagyományos liba étellel, illetve számos újdonsággal is készülünk. Izgalmas ajánlat lesz a kemencés libasült vörösboros körtével és bazsalikomos burgonyahabbal, libamáj brüléé kaláccsal vagy a libamáj terrine krutonnal, házi hagymalekvárral is. Emellett érdekességként megjelenik a pizzáink között a libamájas pizza, friss lilahagymával libamáj szeletekkel is. A finom főételek után pedig jól eshet egy lúdláb pohárdesszert vagy eper parfé is, melyek szintén elérhetőek lesznek a vendégeink számára – emelte ki Szűcs Emese, az Azzurro Étterem vezető helyettese.

Ugyancsak Márton napjához kötődik a fáklyás felvonulás hagyománya is, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A városban ilyenkor több iskolában, óvodában is rendszeresen tartják ezt a tradíciót, a gyerekek lámpásokkal járják az utcákat és közben Márton-napi dalokat énekelnek.

Kezdőkép: archív