Az erdők békés nyugalma, a természet érintetlen szépsége, és a hegyekben vonuló csöndes patakok tiszta valósága is megjelenik azokon a festményeken, amikből múlt héten nyílt kiállítás a Grassalkovich Művelődési Házban.

A tárlat Simovits Kálmán munkásságát mutatja be, aki 24 éves korában autodidakta módon tanult meg festeni. A 89 éves művész eleinte könyvekből próbálta meg elsajátítani az olajfestés technikáját, később aztán múzeumokba járt inspirációért. – Gyakran ellátogattam a Szépművészeti Múzeumba tanulmányozni az ottani festményeket. Volt, amit emlékezetből aztán meg is festettem. Később egy képkeretezőtől rendszeres felkérést kaptam szentképekre és arcképekre. Végül mégis a tájképfestés kapta a legnagyobb hangsúlyt, a természet lenyűgözött és elvarázsolt. Nem ebből éltem, esztergályosként dolgoztam egész életemben, de a művészet soha nem halt ki a lelkemből – mondta Simovits Kálmán. A festő hozzátette: leginkább a természet romlatlan,  ember által alig érintett arcát igyekezett megörökíteni, szerinte mára az egyik legritkább kincs az ilyen hely.

A kiállítás megnyitóján a festő lánya, Simovits Gabriella részletesen beszámolt édesapja életútjáról. Kiderült, hogy a művész Hatvanban született, de Tolna megyébe nősült, így évtizedekig távol élt szülővárosától. A festészet egész életét végig kísérte, csaknem 120 képet alkotott. Másfél éve lányával visszaköltözött Hatvanba, s nagyon boldog amiatt, hogy szülőföldjén kiállítása nyílhat és munkáit megmutathatja a hatvaniaknak. A tárlat négy hétig látogatható a Grassalkovich Művelődési Házban.

A kiállítás megnyitója után az ArtCafe rendezvénysorozat idei első koncertje következett, ahol a tehetséges hatvani muzsikusok mellett fellépett a Fritz/Gáspár Duó is. Joe Fritz, klarinétos, valamint Gáspár Pál bendzsós csaknem 20 éve játszanak együtt. Közös produkciójuk hűen adta vissza a 30-as és 60-as évek közötti nagy dixieland-jazz korszakát.