Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön. Vanó Renáta hozzátette: az eredeti, pénteki jelentkezési határidőt üzemzavar miatt tolták ki két nappal, ahogy azt a jogszabály is előírja.  A diákok három helyet ingyenesen megjelölhetnek bármely felsőoktatási intézményben, és összesen hat kérelmet adhatnak be díjmentesen. A tanulók nagy része már hónapokkal a kiírt dátum előtt pontosan tudja, hogy hol szeretné folytatni az útját, tudatosan készülnek erre a megmérettetésre. A Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium érettségi előtt álló fiataljai is többnyire így vannak ezzel. – Engem évek óta a gazdaságinformatikus szak érdekel, Gyöngyösre adom be a jelentkezésem. Szerintem ez a szak a jövő, mindent megteszek, hogy sikerüljön ebben továbbtanulni – mondta Alapi Miklós Barnabás.

Jobbik Bernadett is Gyöngyösön szeretne továbbtanulni gazdálkodási menedzsment szakon, azon belül pedig a logisztika szakirány tetszik neki. – A szervezés, a rendszerezés és a pontosság tetszik ebben a szakmában, örülnék, ha részletesen is beleláthatnék majd a tanulmányaim során ebbe a szakmába – mondta a 12.-es tanuló.

A statisztikák szerint, ahogy az előző években, úgy tavaly is a gazdálkodási és menedzsment volt a legnépszerűbb alapszak, több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 4220-an az első helyre sorolták ezt a képzést. Mérnökinformatikus szakra 6358-an, ápolás és betegellátásra 5091-en, óvodapedagógiára pedig 4691-en szerettek volna bekerülni. Jó hír, hogy idén egyes szakoknál jóval alacsonyabb előzetes ponthatárt hirdettek meg az előző évihez képest.

Fehér Józsefné, a Közgé intézményvezetője szerint a diákok komolyan veszik a továbbtanulást, többen konkrét célokat tűznek ki maguk elé. – Mivel intézményünkben van arra lehetőség, hogy érettségi után ötöd éven maradjanak a diákok és szakmát szerezzenek, sokan élnek evvel a megoldással. De nagyon sokan készülnek felsőoktatási intézményekbe is humán és reál vonalra. Vannak akik orvosnak, mérnöknek vagy pedagógusnak készülnek. Igyekszünk az intézményben a diákokat támogatni abban, hogy elérjék céljaikat és valóra váljanak szándékaik – mondta az igazgatónő.

A továbbtanulási jelentkezéseket február 20-ig kell hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.