Az elmúlt években több változás zajlott le a kéményseprőiparban. A jelenleg hatályos szabályozók alapján a magánszemélyek számára a kéményseprés ingyenes, és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a lakossági égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatát az ország valamennyi megyéjében. A kéményseprés az egylakásos ingatlanokban élők számára önkéntes. A lakosoknak saját maguknak kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő felkeresi otthonukat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést, ami mindössze 30 percig tart.

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője a legutóbbi Kommentár című műsorunkban elmondta: a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket érdemes évente, a gázüzeműeket kétévente ellenőriztetni. A vegyes tüzelésű kazánokban azonban az sem mindegy, hogy mivel fűtünk.

 

– A legalkalmasabb tüzelő anyag a legalább két éve száradó fa, amit száraz helyen tárolnak. Ennek az égésterméke nem okoz akkora környezetszennyező hatást, mint amikor háztartási hulladékokat, kezelt vagy vizes fát, illetve műanyagokat tüzelnek el az emberek. Utóbbiak használata környezetszennyezésnek minősül, amit a környezetvédelmi hatóság akár büntethet is. Emellett a nem rendeltetésszerűen használt kéményekben könnyebben lerakódik a korom és a kátrány, ami további veszélyeket idézhet elő – részletezte Nagy Csaba, a megyei katasztrófavédelem sajtósa.

A szóvivő hozzátette: minden ötödik lakástűz a kéményből indul, ezért is nagyon fontos, hogy az égéstermék elvezetőket rendszeresen ellenőriztessük.

A kéményseprés igénylése egyeztethető a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon.