Hamarosan újra beindul az élet az óvodákban és bölcsődékben, ugyanis a kormány legutóbb arról döntött, hogy ezekben az intézményekben vidéken május 25-től, a fővárosban június 2-től visszatérhetnek a normális működési rendhez. A döntés hátterében az áll, hogy hazánkban érdemben csökkent a járványveszély. Éppen ezért, a bölcsődékben és óvodákban külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, a nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le.

– Hétfőtől valamennyi hatvani óvodában megindul az élet, ez azonban nem jelenti azt, hogy kötelező lesz az ellátást igénybe venni. Természetesen nagy szeretettel fogadjuk a gyerekeket, hisz már mindannyian nagyon vártuk, hogy újra visszatérjen az élet az óvodákba. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a veszélyhelyzetet még nem vonta vissza a kormány, a vírus még jelen van, így aki teheti, az továbbra is maradjon otthon a gyermekével. Ebben az időszakban nincs  szükség külön orvosi igazolásra sem – közölte Padányiné Kalocsai Edit, a Hatvani Vörösmarty téri Óvoda intézményvezetője.

Hozzátette: mai nap minden szülő emailben kap egy tájékoztatást arról, hogy hétfőtől milyen módon indul újra a nevelőmunka. A szülőket arra kérik, hogy ha lehetséges, holnap reggel nyolc óráig adjanak választ az intézményeknek arról, igénybe veszik-e az ellátást, mert a közétkeztetés is ennek függvényében tud felkészülni a megnövekedett ellátási igényekre.

Emellett továbbra is nagyon fontos lesz a higiéniai előírások betartása, tehát a szülők csakis az ajtóig kísérhetik majd el a gyermekeiket, illetve a felnőtteknek kötelező lesz szájmaszkot is  viselniük. – Az intézményekben is fokozottan ügyelünk majd a rendszeres fertőtlenítésre és a higiéniai szabályok betartására. Az időjárás már lehetővé teszi, hogy egyre több időt töltsünk az udvaron, ezzel is csökkentve a fertőzésveszély kockázatát. Hétfőre pedig minden hatvani óvoda és bölcsőde egy ózongenerátoros fertőtlenítésen megy keresztül, amely még nagyobb biztonságot jelent majd az újrainduláshoz – fogalmazott az intézményvezető.

Arról is döntés született, hogy június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítés tartását, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása.

– Örömmel fogadtuk a hírt, miszerint június másodikától a pedagógusok és tanulók újra látogathatják az iskolákat, nagyon vártuk már az újrakezdést. Természetesen minden óvintézkedést betartunk továbbra is, a szükséges kiscsoportos foglalkozásokat maximum 5 fővel szervezzük meg a tantermekben. A digitális oktatás alapvetően jól működik, de ahol arra szükség van, a tanulókat felzárkóztatjuk, pótoljuk az esetleges lemaradást esetükben. Június 15-ig, ha a szülő igényt tart rá, gyermekfelügyeletet is biztosítunk, ebben az esetben a diákok a tananyagot az iskolában veszik fel. Június 15-26 között is nyitva tartunk, ekkor napközis tábor jelleggel biztosítjuk a gyermekfelügyeletet. Terveink szerint az ezt követő nyári szünetben is nyitva leszünk, a tankerület javaslatait még várjuk ez ügyben – részletezte Kutalik Márta, a Hatvani 5. Számú Általános Iskola igazgatója.

A nyári gyermekfelügyeletet egyébként a kormány is elrendelte, így június 2-tól valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét.

Kezdőkép: archív – Albert Péter