Ma reggel kilenc órakor kezdetét vette az idei érettségi, amely a szokásosnál is nehezebb időszakot zár le. A járvány miatt idén tavasszal is szigorú védelmi szabályok mellett, létszámkorláttal szervezték meg a vizsgákat, amelyeknek a végzősök 173 otthon töltött tanítási nap után vágtak neki. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhatott, a feladatlapok pedig beadás után karanténba kerülnek. Akárcsak a tavalyi Covid-érettséginél, idén is csupán írásbeli érettségi vizsgákat tartanak, hogy ennyivel is felére csökkentsék a személyes kontaktusok számát. A vizsga írása közben a diákok ugyan levehetik a maszkot, ám a folyósokon már viselniük kell.

– Intézményünkben sikeresen kezdődtek meg az idei érettségi vizsgák, ma 119 diák adott számot tudásáról magyar nyelv-és irodalomból. A tanulók az elsődleges beszámolóikban azt mondják, hogy a feladatok nem voltak különösebben nehezek, jóval keményebb témákból is gyakoroltak már. Bízom benne, hogy mindez a pontszámaikon is látszani fog – fogalmazott Deák Andrea intézményvezető. Hozzátette: a végzősöknek kedveskedni is próbáltak, hiszen a diákok az ülésrend szerint beosztott helyükön reggel egy bajzás maszkot valamint egy-egy idézetet kaptak bátorításul.

Elkezdődtek az érettségi vizsgák – YouTube

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc állt rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldaniuk: az elsőre 90 percet kapnak. Az érettségi első részében a diákoknak Adamikné Jászó Annának, az 1848/49-es szabadságharc nagy szónokairól szóló szövege alapján kellett megoldaniuk tizenegy feladatot. A szövegben Kossuth és Jókai mellett szó van Széchenyiről és Deákról is. Az írásbeli első részéhez egy olyan feladat is tartozik, amelyben a diákoknak megadott szempontok alapján egy rövid szöveget kell írniuk, ami vagy érvelés, vagy egy gyakorlati szövegműfaj, például hivatalos levél. Ebben a feladatban a videójáték kontra társasjáték témakört kell körüljárni.

– Az állítás úgy hangzott, hogy manapság a videojátékozás menőbb, mint a társasjátékozás. Én személy szerint az ellenérveimet fejtettem ki, úgy érzem, sikeresen. Bízom abban, hogy a többi feladatban is jól teljesítettem, szerintem nem volt kifejezetten nehéz az idei megyarérettségi – közölte Huczka Alexandra, 12.A osztályos tanuló.

– Úgy gondolom, hogy sikerült a feladatokat jól megoldanom, mindenre tudtam a válaszokat. A novellaelemzésben Mikszáth Kálmán: Szűcs Pali szerencséje című művét választottam, bízom abban, hogy az ott leírtak is helyesek lesznek – mondta Lóska Bálint, aki szinte az elsők között volt azok közül, akik korábban végeztek a vizsgával.

Idén a jelentkezések alapján magyar nyelv és irodalom tárgyból országosan középszinten közel 71 ezren, emelt szinten pedig kétezren adnak számot tudásukról.

Fotó: Archív – Albert Péter