Múlt héten Mangó Gabriella orvos-természetgyógyász volt a Kommentár magazinműsor vendége, aki a poszt-Covid szindrómáról, az oltások működéséről, valamint az oltás utáni állapotokról is részletesen beszélt.

https://www.youtube.com/watch?v=f3afpaoXPY8

A szakember arra figyelmeztet, hogy egyre több koronavíruson átesett fertőzött panaszkodik különös tünetekről a betegség lefolyása után még hetekkel vagy akár hónapokkal is. A poszt-Covid szindrómának olyan tünetei lehetnek, mint például  vérnyomás- és pulzusingadozás, szapora vagy szabálytalan szívverés,  hasi panaszok, köhögés, menstruációs zavarok, szorongás, depresszió, idegesség, alvászavar.

– Akik átestek a koronavíruson és a betegség lefolyása során tüneteket tapasztaltak, ráadásul panaszaik a fertőzés elmúlása után sem csökkennek, forduljanak háziorvosukhoz. Aki teheti, kérje a háziorvosától, hogy a labor során D-dimer szintet is nézzenek. Ezt trombózis, illetve trombembólia kockázatakor, vagy diagnózisának felmerülésekor szoktuk nézetni – mondta Mangó Gabriella háziorvos.

A szakember a koronavírusos betegeit is saját terápiás módszerrel gyógyítja. – Vérhígítót és antibiotikumot is gyakran javaslok a tüdőgyulladás megelőzősére, bélflórajavító készítmények fogyasztása mellett. Az Aszpirin protect 100 + Quamatel 1 hónapig való szedése is hatékony, mivel érfalgyulladást, vérrögösödést okoz a koronavírus. Természetesen a D-vitaminnak is van szerepe a kezelés során, nagy dózisban ajánlom a fogyasztását vírus fertőzés alatt is – közölte a szakember.

Mangó Gabriella felhívta a figyelmet arra is, hogy hasznos mérőeszköz lehet ezekben az időkben az otthonainkban tartott a véroxigénszint mérő is. – A koronavírus-fertőzés során a véroxigénszint kritikusan alacsony szintre eshet. Ha a kijelzőn 90-95 százalék körüli eredmény jelenik meg, az csökkent oxigénellátottságot jelez. Ilyenkor érdemes szólni erről minél előbb a háziorvosunknak, és a nagyobb bajnak elejét venni egy alapos tüdő- és szív kivizsgálással. Ha a mért érték nem éri el a 90 százalékot, az súlyos problémát jelez, ami miatt azonnal orvoshoz kell fordulnunk – hangsúlyozta a háziorvos.